Egy kb. 8 – 9 kg-os görögdinnye héja
3 liter víz
2 dl 10%-os ecet
Sziruphoz:
Annyi cukor, amennyi az átnyomott, megfőzött dinnye héja
1 kg cukorhoz 5 dl víz
Még tegyünk hozzá:
citrom héját és levét
narancs héját és levét
vaníliarúd kikapart belsejét vagy ennek hiányában a főzés végén vanília aromát
1 cs. Dr. Oetker Duzsemfix 3:1
A dinnye héjáról a zöld részt lepucoljuk, így megmarad a fehér rész, amin általában egy kis piros dinnye is marad. (ha nem akkor direkt hagyunk rajta). Ezt a megtisztított részt kockákra vágjuk, nem kell nagyra, olyan 1-1,5 cm –es bőven elég.
Beletesszük a felkockázott dinnyehéjat a 6 l-es Mestresakács Füles Főzőedénybe. Ráöntjük a vizet és az ecetet, és forrástól számítva 2- 2,5 órát főzzük fedő alatt, néha megkevergetve. Amikor puha, akkor leszűrjük és jól kinyomkodjuk. Erre a célra én a 2,5 literes Tálalómestert és egy Kerek tárolót hasznéltam. A szűrő részbe kisebb adagonként beletettem a dinnyehéjet és a Kerek Tárólóval kinyomkodtam. (akinek meg van a békebeli krumplinyomója azt is használhatja erre a célra). Lényeg, hogy az ecetes vizet kinyomjuk belőle. Ezt a vizet nyugodtan a lefolyóba önthetjük, mivel ecetes, még hasznát is vesszük í lefolyóban.
Közben, amíg préselgetjük a dinnyét, felfőzzük a cukorszirupot.
Amikor kész a szirup, beletesszük a dinnyehéj darabokat, hozzáadjuk a kikapart vaníliát, a citromok, narancsok lereszelt héját és kifacsart levét.
Így főzzük kb. 1 órát, amíg szép üvegesek lesznek a dinnyedarabkák. Ez idő alatt a hozzáadott finomságok átjárják a gyümölcsünket.
Mikor kész a főzés, félre vesszük a tűzhelyről kiccsit hagyjuk hűléni, és óvatosan belekeverjük a dzsemfixet. Visszatesszük a tűzhelyre és 5 percig zubogva forraljuk. Végül, ha vanília arománk van csak idehaza (nekem ez volt), akkor azt most a legvégén keverjük bele.
Csírátlanított, tiszta üvegekbe töltjük a forró dzsemünket, amit azonnal lezárunk és az üvegeket 5-10 percre fejreállítjuk.
Mivel dzsemfix-el dolgoztunk nem kell dunsztolni, de ha éppen akarod bebugyelálhatod plédbe, és ott hűtheted ki.
Megjegyzés:
A képeken látható mennyiség a következő képpen alakult
Tisztított dinnyehéj súlya:2 kg
Megfőzött, kinyomott dinnyehéj súlya:1,2 kg
Cukor:1,2 kg
Víz: 0,6 l
Citrom:2 db
Narancs:2 db
Vanília rúd:1,5 db kellett volna
Vanília aroma:½ kis üveg (19 ml)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!