A tésztához:
40 dkg liszt
fél csomag sutopor (6 g)
4 ek porcukor
4 tojássárgája
25 dkg margarin
fél citrom leve
A toltelékhez:
4 tojásfehérje
10-12 dkg porcukor
25 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja és pár csepp leve
sárgabaracklekvár
Tetejére:
étcsokoládé, fehércsokoládé
2 ek étolaj
A lisztben elkeverem a sutoport és a porcukrot, majd elmorzsolom benne a margarint, és osszegyúrom a citrom levével és a tojássárgájákkal.
A kosárka formákat margarinnal kikenem. A tésztát kinyújtom kb. 5 mm vastagra, és amekkora a kosárka forma átméroje, olyan átméroju pogácsaszaggatóval (ennek híján pohárral) koroket szaggatok ki a tésztából, melyeket belenyomkodok a margarinnal kikent formába. Mindegyikbe teszek fél teáskanál sárgabaracklekvárt.
A toltelékhez a tojásfehérjéket felverem kemény habbá, amikor már majdnem fel van verve, akkor hozzáadom a porcukrot, mellyel még tovább verem a habot. Majd hozzákeverem fakanállal a darált diót, a reszelt citromhéjat és a pár csepp citromlevet.
A diós tolteléket ráhalmozom a kosárkában a lekvárra. A formákat tepsire sorakoztatom. Elomelegített sutoben 170 fokos holégkeveréses sutoben, alul-felul sutoben 190 fokon 10-12 percig sutom.
Amikor már megsult, pár percig hagyom hulni a tepsin, majd kiveszem a formából és egy fatáblán/fadeszkán hagyom kihulni. Vigyázat, belul a lekvár sokáig forró marad!
Ha kihultek, goz felett egy habustben felolvasztok étcsokoládét (lehet tejcsoki is, csak ne fehér legyen), amelyet 1 ek étolajjal elkeverve a kosárkákat a formába mártom. Hagyom kiszáradni, majd egy másik habustben felolvasztom a fehér csokit is 1 ek étolajjal elkeverve, rácsurgatom a csokis kosárkákra.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!