A zsemlékhez:
50 dkg finom liszt /bl 80-as/
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
2 dl langyos víz
6 dkg kristály cukor
5 dkg vaj
csipet só
2 db tojás sárgája
A kenéshez:
1 db tojás
A húspogácsához:
80 dkg darált csirke vagy pulyka hús
2 fej vöröshagyma
őrölt fekete bors
só
szárnyas fűszerkeverék
étolaj
Zöldségek:
1 fej saláta /lolo,tölgyfasaláta,fejes saláta,jégsaláta/
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
4 fej lilahagyma
20 dkg csalamádé
Öntetnek:
mustár
ketchup
Előkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomot, lilahagymát, uborkát karikákra vágjuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, vizet, tojások sárgáját, vajat, sót és a tésztát alaposan kidolgozzuk. Egy órát meleg helyen kelesztjük.
Elkészítés: A tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán nyolc zsemlét formázunk és tepsire tesszük. Meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Felvert tojással lekenjük és sütőben közepes lángon megsütjük. A húspogácsákhoz a darált húst elkeverjük a fűszerekkel és a finomra vágott hagymával. Vizes kézzel négy gombócot formázunk, olajozott tálcán ellapítjuk és kevés olajon megsütjük. A zsemlét három részre vágjuk. Az alsó részre salátaleveleket teszünk, majd a húst és tetszőleges sorrendben a zöldségeket. Visszatesszük a középső zsemlekarikát, majd megismételjük a rétegezést. A rétegek közé tehetünk mustárt, ketchupot vagy külön adjuk hozzá a tálalásnál.
Aki nem akar a zsemlesütéssel bajlódni természetesen ugyan így lehet kész zsemléből is készíteni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A nyolc zsemléből négyet használtam fel.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!