Ez egyszerűen meseszép!!:))
• 3 dl víz
• 2 ek puha zsír
• 2 tk só
• 1,5 ek 10%-s ecet
• 1 tk maláta (el is maradhat)
• 30 dkg BL 55 sima liszt
• 20 dkg világos rozsliszt BL 90
• 1 tk cukor
• 4 dkg élesztő
Az anyagokat a leírás szerinti sorrendben rakom a kenyérsütő gépbe és bedagasztatom a tésztát. (Az ecet helyett rakhatunk bele 2 tk búza vagy rozskovászt, de ebben az esetben az élesztő mennyiségét csökkenteni kell 1 dkg –ra).
Egy közepesen kemény, de rugalmas tésztát kell kapni, melyet kelesztő tálba teszek, letakarva 2 szeresére kelesztek, ez minimum 1 órát vesz igénybe.
Lisztezett felületen jól átgyúrom a tésztát, megformázom és sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba teszem, amiben ismét duplájára kelesztem. A kenyér tetejét ízlés szerint bevagdosom, a jénai tetejét vízzel bespriccelem, előmelegített 200C° -n fedéllel sütöm 30 percet, majd fedél nélkül a szép piros szín eléréséig ez még + 20-30 perc.
Rácson hagyom kihűlni.
Az előkészületi idő nem tartalmazza a kelesztést!
Ez a kenyér süthető gépben is a megadott mennyiségekkel. Készítési program 2-3 órás legyen.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!