Hozzávalok:
-56 dkg liszt
-3 dl tej
-3 dkg élesztő
-5 tojássárgája
-8 dkg vaj
-8 dkg porcukor
-csipet só
-3 cl rum
sütéshez:sertészsír vagy olaj
A langyos tejet összekavarjuk a cukorral és 1 evőkanál liszttel, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük a tejet,rumot , cukrot, tojások sárgáját, és a csipet sót.
Jól megdagasztjuk, a végén pedig lassan adagolva, beledolgozzuk az vajat is.
Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kerek formával kiszaggatjuk, majd letakarva, 20 percig pihenni hagyjuk.
Ha megkelt,megfordítjuk a másik oldalára és letakarva kelesztjük még 20 percig.
Egy lábosban felforrósítjuk az zsírt, a fánkokat a felső felükkel tesszük bele és fedővel lefedjük.
Amikor aranysárgára pirultak, megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.
Konyhai papírtörlőre szedjük, és miután a fölösleges olajat felszívta, tálcára rakjuk és vanilíás porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp:(tortadiszítővel lehet megtölteni:nutella,lekvár,puding....)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!