Elkészítés:
Elkészítés:
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt
pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 10 percig pihenni, hogy
felfusson.
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olajat, és a tojások sárgáját.
Egy fakanállal keverjük össze a tésztát alaposan.Szilikonlapáttal
érdemes keverni.A keverésnél a tészta besűrűsödik,akkor jó mikor a tál
aljáról kezd elválni!
Takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb 30 perc alatt.Ez függ a lakás hőmérsékletétől!
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ( rizsliszt) ujjnyi
vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A
maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A
fánkokat 10 percig pihentessük!
Ezalatt egy tányérra szalvétát teszünk és egy edénybe olajat felhevítjük.
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3
percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul,
lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2
percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a
fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második
lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük. Mikor
megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre
a fánkokat.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az
olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban
süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is
könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép
világosak maradjanak.
kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
Jó étvágyat!