50 dkg liszt,
4 dl tej,
2 dkg élesztő,
2 tojássárgája,
1 kiskanál cukor,
1 kiskanál só,
2 evőkanál tejföl,
2 evőkanál étolaj.
Felfuttatjuk az élesztőt kevés tejben, és a többi hozzávalókkal könnyű tésztát készítünk (mivel elég lágy, ezért fakanállal dolgozzuk hólyagosra). 45 percig langyos helyen pihentetjük.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, elvékonyítjuk 1 ujjnyi vastagságúra (itt nem használok nyújtófát, az ujjaimmal húzogatom szét a tésztát, így továbbra is levegős marad a tészta állaga), majd félbehajtjuk. Ezután nyújtófával könnyedén elnyújtjuk 1 ujjnyira, fánkszaggatóval kiszaggatjuk (7cm átmérőset használtam, ezzel 13-15 darab fánkot kapunk). 5 percet pihentetjük.
Felhevített olajban sütjük mindig közepes hőfokon, hogy egyenletesen átsüljenek. A fánkot középen diónyi nagyságban elvékonyítjuk, ez a mélyedés kerüljön alulra mikor belehelyezzük a forró olajba. Enyhén lefedve sütjük 2-3 percig az egyik oldalát, majd 2 percig a másik oldalát.
Házi baracklekvárral töltjük, ízlés szerint vaníliás porcukorral meghintjük.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!