Koszi, nagyon szép és jó recept, elmentettem.
0,5 kg liszt
3 dl tej
2 tojás
2,5 dkg élesztő
2 púpos ek cukor
1 csipet só
2 ek rum
5 dkg olvasztott vaj
tölteléknek:
cukrozott kakaópor
cukrozott darált dió
vagy mogyorókrém
Először az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatom. Én a tésztát a kenyérsütőgéppel szoktam kidagasztatni, ezért a dagasztóüstbe rakom a lisztet, tojássárgákat, cukrot, sót, langyos tejet, rumot és végül a felfuttatott élesztőt. A tojások fehérjét kemény habbá verem és ezt is a tésztához adom. Az olvasztott vajat dagasztás közben apránként csurgatom hozzá.
A kidolgozott tésztát vagy a kenyérsütőben (ami melegen tartja) vagy jó meleg helyen duplájára kelesztem.
Mikor már jó előmelegített, lisztezett deszkára borítom, a szokásostól kicsit vékonyabbra (kb. 2 cm-re) tapogatom a kezemmel.
Ezután a tésztára a szélétől kb. 5-6 cm-re egy sor teáskanálnyi halmot rakok kakaóporból vagy dióból egymástól is egyforma távolságra. Erre a gombócokra ráhajtom a szélénél elhagyott tésztát és jól lenyomkodom a töltelékhalmok között is.
Egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom úgy, hogy a töltelék kb. a közepén legyen, majd lisztezett ruhára vagy deszkára rakom. Így folytatom amíg el nem fogy a tészta. A leesett tésztából láncot vagy bábafogát készítek.
Közben az olajat felmelegítem és bőséges, középforró olajban a szokásos módon a fánkocskákat kisütöm. Szalvétára szedem, hogy a felesleges olaj leitatódjon.
Tálalásnál porcukorral meghintem.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!