A füstölt csülköt apró kockára vágjuk és kb. 1,5 liter vízben fedő alatt kb. 1 óra alatt közel puhára főzzük.
A megtisztított lapockát apró kockára vágjuk, és kicsit lecsepegtetjük.
Egy nagy fej vöröshagymát apróra kockázunk és kevés olajon üvegesre párolunk, majd a lapockát fehéredésig pirítjuk rajta.
Hozzáadjuk a csülköt a főzőlevével együtt (kb. 1 liter lett), majd felöntjük még 2-2,5 liter vízzel és fedő alatt tovább főzzük.
Megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát, a petrezselymet vékony karikára, a krumplit kisebb kockára vágjuk.
A konzerv babot átmossuk és hagyjuk lecsepegni.
A levest ízesítjük sóval, borssal, házi ételízesítővel(leveskockával), darált paprikával.
Ha már a hús majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselymet.
Elkészítjük a rántást. Két evőkanálnyi olajjal csomómentesre keverünk két evőkanál lisztet, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk.
A tűzről lehúzva meghintjük őrölt pirospaprikával, majd jól elkeverjük.
A leves meleg levéből kanalanként hozzáadva felhígítjuk, közben kavargatva, hogy sima, csomómentes rántást kapjunk.
Ha már majdnem puha a répa és a zöldség, hozzáadjuk a krumplit is.
Hagyjuk felfőni és beleszórjuk a lecsepegett babot, majd felöntjük a rántással.
Felfő és melegen, friss kenyérrel kínáljuk.