Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Tészta receptek » Fenséges- Almás - Mákos - Rétes

felvitel dátuma: 2012-10-16 10:56:01       mai nézettség: 1       nézettség: 1987
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

Tészta :

25 dkg rétesliszt
 
25 dkg fehérliszt
 
2 ek sertés zsir
 
1 db tojás
 
 
2 - 2.5 dl meleg víz
 
1 tk
 
1 tk ecet 8 %-os
 

Töltelék:

25 dkg darált mák
 
10 dkg nádcukor barna /kristálycukor/
 
3 db alma
 
5 dkg mazsola
 
1.5 dl tej
 
1 ek búzadara
 
fél citrom reszelt héja
Előkészületi idő: 40 perc

Sütési idő: 20 perc

Elkészítés:

 

Elkészités :

A hozzávalóknál megadott mennyiségek 3 rúd tésztához ,és 1 rúd töltelékhez elegendőek.

A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor , mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.

Háromfelé vágjuk, kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig folpack-al letakarva, langyos helyen pihentetjük. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük és a tenyerünkkel lelapitjuk  a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor , mikor átlátszik az abrosz mintája./ kezünk /

Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan megkenjük olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal almás-mákos töltelékkel töltjük. Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük a tészta teljes felületén,az sem baj ha kis kupacokat rakunk ,mert még almaszeleteket is taszünk . Az abrosz segítségével lazán feltekerjük. A tetejét lehet olvasztott zsírral elkevert tejföllel, vagy tojássárgájával is kenni. Mi a tojássárgájánál maradtunk. Van, aki a töltés előtt zsírt és tejfölt csepegtet a tésztára és úgy teszi a tölteléket. Az, hogy milyen töltelékkel töltjük, csak az ízlésünkre és a fantáziánkra van bízva.

A töltelék elkészítése:
A mákot a cukorral összekeverjük, beletesszük egy edénybe és annyi tejet öntünk hozzá, amennyivel sűrű masszát kapunk, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a mazsolát és kissé megfőzzük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk .

Megtöltjük a rétest, úgyhogy kupacokat rakunk a tésztára ,a végén uborka szeletelővel rászeleteljük az almát megcspegtessük olvasztott vajjal , majd feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük és szilikon lappal bélelt tepsire tesszük , vagy vajjal kikent ,lisztezett tepsiben helyezzük. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütjük. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat./ aki szereti az almakarikákra még szorhat cukorral elkevert fahéjat.

Sokféle variációt kitalálhatunk, friss illetve aszalt gyümölcsökkel, túróval, mákkal, dióval, mogyoróval, és természetesen sós töltelékkel is készíthetjük, húsos, halas, zöldséges, zöld fűszeres ragukkal.

A kiskuktáim segitettek :)

 Jo étvágyat kivánok hozzá :)

Szakács: Gabriella


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Rena 2012 október 16

Ez nem semmi munka lehetett.A rétes pedig,nagyon guszta!!!!

0/10 Gabriella 2012 október 16

Köszike szépen :)Nem olyan bonyolult :)Egyszerű,és finom :)

0/10 Makány Aranka 2012 október 16

Könnyű ilyen segítőkkel! :)

0/10 Gabriella 2012 október 16

Igen vidáman süttünk , közben elénekeltük,hogy tekeredik a rétes , kigyo akar lenni :D

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.