1 nagyobb kalácstésztához:
30 dkg rétesliszt
10 dkg simaliszt
2 dl tej
1 tojás
5 dkg vaj
4 dkg cukor
1 tk só
1,5 dkg friss éleszto
Tetejére:
tojás
mák
A vajat megolvasztom, hozzáontom a tejet és az egészet egyutt meglangyosítom. Ne legyen meleg, csak langyos!
A lisztben elmorzsolom az élesztot, hozzáadom a tojást, a sót, a cukrot, az olvasztott vajas tejet, majd az egészet alaposan kidagasztom. Sima felszínu, a kéztol konnyen elváló, lágyabb, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ez kész, letakarom a kelesztotálat konyharuhával, és félreteszem pihenni, amíg a duplája nem lesz. 2 órát hagytam állni.
A tésztát a kelesztés után átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán a 3 cipóból egyforma hosszú, 3-4 cm vastag hurkákat sodrok. A hurkákat az egyik véguknél osszeillesztem, erosen osszefonom, majd sima hármas fonással osszefonom a szárakat. A végét ismét osszeillesztem, osszenyomom, majd a kalácsot sutopapírral bélelt tepsibe rakom. A végeket az illesztésekkel behajtom a kalács alá, így szebb lesz a végeredmény.
Félreteszem kelni, nem túl meleg helyre, ha lassabban kel, akkor szebb is, meg jobb is lesz. A második kelesztés során legalább 2X, de inkább 3X! ecset segítségével lekenem alaposan felvert tojással, így lesz szép piros a sutés után. Mákkal is meg lehet szórni az utolsó lekenés után, de ez akár el is hagyható. Ha édesnek szánjuk, akkor lehet helyette jégcukrot szórni rá.
Miután a kalács a duplájára nott, elomelegített sutoben 260 fokon 10 percig (gázsuto!), majd 200 fokra mérsékelve további 25 percig sult. Tupróba!
(Eredeti forrás: flatcat)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!