Jól elkészithető.
50 dkg liszt
8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
5 tojás sárgája
5-6 kanál aludttej (kb. egy bögre mennyiség)
vagy tejföl is jó
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 evőkanál rum, vagy egy teáskanálnyi rumaroma
tetejére vaníliás porcukor lekvár
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát - könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát. Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
A tésztát vékony liszten kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk. Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen
Másik forma a rózsa forma :3 féle pohárral szaggatjuk ,széleiket körbe bevagdossuk ,egymásra helyezzük a legnagyobb van alul és a közepét jól benyomjuk hogy egybe maradjon
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
A Rózsa forma közepére lekvárt teszünk és a tetejét cukrozzuk.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!