4 dl tej
1 élesztő
1 kanál porcukor
1 kg liszt
egy csipet só
8 dkg porcukor
15 dkg vaj vagy margarin
4 tojás
5 dkg kakaó
5 dkg mák
5 dkg túró
5 dkg mazsola
Felmelegítünk 3-4 dcl tejet és egy élesztöt szétmorzsolva felfuttatunk 1,5 dcl langyos tejben egy kanál porcukorban és 1 kanál lisztben.
Egy nagy tálba 1 kg lisztet beleszitálunk, egy csipet sót és 8 dkg porcukrot.
Majd felolvasztunk 15 dkg vajat vagy margarint.
Ezután a liszt közepébe beleöntjük a felfuttatott élesztöt, és 4 tojássárgáját, majd elkezdjük dagasztani és fokozatosan adjuk hozzá a langyos tejet és az olvasztott vajat.
Amikor egy lágy, egynemü tésztát kapunk, hagyjuk meleg helyen megkelni a duplájára.
Ez kb. 1 óra. Ezután négy részre osztjuk. Mindet kinyújtjuk / ne vékonyra.kb 30 -20 cm/ és megtöltjük.
Én meglocsolom a kinyújtott tésztát olvasztott vajjal és az egyikbe kakaót kristálycukorral, majd a másikba máktölteléket és a harmadikba túróstölteléket kenek és a negyedikbe csak vaj és beáztatott mazsola.
Egy nagy kerek tortaformát vagy egy nagy tepsit kivajazunk és a négy tésztánkból felsodrunk hármat és egyet - a mazsolásat csak alul felül felhajtjuk majd a két végén és a tepsi közepére helyezzük /ez lesz a kalács közepe/, majd a három fonatból nagy fonott kalácsot fonuk és a mazsolás köré tekerjük, megigazítjuk és tojássárgájával lekenjük, még kelni hagyjuk 25 percig.
Nagy tepsibe tegyük, még kelni fog.
Én megföztem pár tojást és amikor a sütöbe tettem volna, elötte a tojásokat belenyomkodom a kalács fonataiba.
Dekoratív, igazi húsvéti.
Újból lekenjük és elömelegített sütöben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Majd ha kivettük, cukros vízzel lekenjük, letakarjuk 10 percig és kész a csillogós kalács.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!