Zsemléket vízbe áztatjuk majd kinyomkodjuk.
Olajon megdinszteljük a megpucolt felkockázott hagymát,majd hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlékkel együtt a darált húshoz.
Meghintjük fűszerpaprikával,ízlés szerint sózzuk fűszerezzük.
Hozzáadjuk a lisztet és 2 ek zsemlemorzsát.Jól összedolgozzuk,golyókat formázunk belőle,maradék zsemlemorzsába hempergetjük és forró olajba kisütjük.
Mártáshoz:
Olajon megdinszteljük a cikkekre szeletelt hagymát.
Rátesszük a szeletelt gombát.Ízlés szerint sózzuk fűszerezzük.
Kb 20 perc után hozzáadjuk a karikára vágott uborkát,mustárt és a legvégén besűrűsítjük a főzőtejszínnel.
Amikor elkészült beleforgatjuk a húsgombócokat.
Soós orsó tésztát sós vízbe megfőzzük,majd leszűrjük és a mártásos gombóc mellé tálaljuk.