Az ujjnyi vastag sonkaszeleteket serpenyőben, vagy grillrácson, esetleg sütőben rövid ideig mindkét oldalán átsütjük fűszerezés nélkül.
A spárgákat meghámozzuk, sós, forró vízben kevés ideig megfőzzük. Az újhagymát felkarikázzuk úgy, hogy a zöldjéből is jusson hozzá bőségesen. Kevés olíva olajon, serpenyőben enyhén megpirítjuk a középen kettévágott spárgák sípos részét, (fontos, hogy enyhén karamellizálódjon körös - körül) majd kivesszük a serpenyőből.
Ugyanabban a serpenyőben, kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott újhagymát is. Hozzáadjuk a spárgák azon részeit, amiket nem pirítottunk, darabokra vágva. Együtt dinszteljük, majd felöntjük 3 merőkanál alaplével, és kevés citromlét öntünk hozzá. Hozzátesszük a karamellizált spárga sípokat is. Addig főzzük, míg az alaplé mennyisége a felére csökken. Közben sózzuk, borsozzuk. Az így létrejött keveréket botmixerrel jól átdolgozzuk.Végül a joghurtban elkeverünk egy kanál keményítőt, és ezzel a pürét felforraljuk. Laza krumplipüré állagú krémet kell kapnunk. Ezzel tálaljuk a grillezett sonkát.
A krém selymes, az újhagyma, és a joghurt miatt pikáns, a rövid pirítás miatt komplex íze, kitűnő harmóniában van a sült sonka füstös, sós ízével.