Ez nagyon szuper...mentettem...
Tésztaburok:
40 dkg kekszmorzsa
6 dkg barna cukor
25 dkg vaj
Töltelék:
1 dl víz
0,1 dkg zselatin
30 dkg krémsajt ( tejszínes )
17 dkg cukor
25 dkg túró
1 üveg vanília kivonat
25 dkg tejszínhab
1 citrom lé
gyümölcsök ízlés szerint: alma, narancs, ribizli, áfonya
Konyhai mértékegységek
Bors:
1 késhegynyi (kh) : 0,2 dkg
1 kiskanálnyi (kk) : 0,4 dkg
1 csapott evőkanál (csek) : 0,7 dkg
1 púpozott evőkanál (pek) : 1 dkg
Búzadara:
1 evőkanál ( ek ): 1,5 dkg
1 csapott evőkanál ( csek ): 1,2 dkg
Cukor:
1 késhegy (kh) : 0,5 dkg
1 kiskanál (kk) : 1 dkg
1 csapott evőkanál (csek): 1,5 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 2 dkg
Fűszerpaprika:
késhegynyi (kh): 0,2 dkg
kiskanálnyi (kk) : 0,4 dkg
csapott evőkanál (csek) : 0,7 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 1 dkg
Gríz:
csapott evőkanál (csek) : 1,2 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 1,6 dkg
Lekvár:
kiskanálnyi (kk) : 1 dkg
csapott evőkanál (csek) : 1,5 dkg
Liszt:
késhegynyi (kh) : 0,5 dkg
kiskanálnyi (kk) : 1 dkg
csapott evőkanál (csek) : 1,5 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 2 dkg
Margarin:
kiskanálnyi (kk) : 1,5 dkg
csapott evőkanál (csek): 2 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 3 dkg
Mustár:
kiskanálnyi (kk) : 1 dkg
csapott evőkanál (csek): 1,5 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 3 dkg
Olaj:
kiskanálnyi (kk) : 1,5 dkg
csapott evőkanál (csek) : 2 dkg
Paradicsompüré:
kiskanálnyi (kk) : 1 dkg
csapott evőkanál (csek) : 1,5 dkg
Rizs:
kiskanálnyi (kk) : 1,5 dkg
csapott evőkanál (csek) : 2 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 3 dkg
Tarhonya:
kiskanálnyi (kk) : 1,5 dkg
csapott evőkanál (csek) : 2 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 3 dkg
Tej:
kiskanálnyi (kk) : 1 dkg
kiskanálnyi (kk) : 1 dkg
csapott evőkanál (csek) : 1,5 dkg
Tejföl:
kiskanálnyi (kk) : 1 dkg
csapott evőkanál (csek) : 1,5 dkg
Túró:
csapott evőkanál (csek) : 1,2 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 1,6 dkg
Só:
késhegynyi (kh) : 0,5 dkg
kiskanálnyi (kk) : 1 dkg
csapott evőkanál (csek) : 1,5 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 2 dkg
Vaj:
kiskanálnyi (kk) : 1,5 dkg
csapott evőkanál (csek) : 2 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 3 dkg
Zsemlemorzsa:
csapott evőkanál (csek) : 1,2 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 1,6 dkg
Zsír:
kiskanálnyi (kk) : 1,5 dkg
csapott evőkanál (csek) : 2 dkg
púpozott evőkanál (pek) : 3 dkg
Edények űrtartalma:
1 bögre: 2 dl
1 vizespohár: 2-2,5 dl
1 borospohár: 1-1,5 dl
1 mélytányér: 2,5 dl
Egy személynek alapanyagokból mennyit számoljunk:
Húsból csont nélkül személyenként: 15-20 dkg
Csontos húsból személyenként: 20-25 dkg
Hús gulyásnak, vagdaltnak személyenként: 10-15 dkg
Halból személyenként: 20-25 dkg
Köretnek burgonyából személyenként: 20-25 dkg
Köretnek zöldség- és főzelékféléből személyenként: 15-20 dkg
Köretnek rizsből tarhonyából személyenként: 10 dkg
Főtt tésztának száraztészta személyenként: 10-12 dkg
Főzeléknek hüvelyesekből személyenként: 10 dkg
Főzeléknek zöldségekből személyenként: 25 dkg
Levesbe betétnek rizsből személyenként: 1,5 dkg
Levesbe betétnek száraz levestésztából személyenként: 1 dkg
( a sütési idő függ az edénytől és a sütő készüléktől, ezért a megadott idő csak tájékoztató jellegű )
A sütőt 180 C fokra bemelegítjük, kivajazunk egy kapcsos tortaformát.
Egy tálba összekeverjük a morzsát, cukrot, olvasztott vajat. ( masszát kapunk )
A masszát tortaformának aljára és oldalára nyomkodjuk, és megsütjük 10 perc alatt, majd félretesszük hűlni.
Közben egy edényben megmelegítjük a zselatint vízben.
Habosra keverjük a krémsajtot, cukrot, túrót, fél citrom lét ( vagy citrom kivonatot )
Amíg a zselatin még folyós, hozzákeverjük a krémsajtos keverékhez, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, és óvatosan összekeverjük, majd tésztaburokba töltjük.
Hűtőben 4-6 órát pihentetjük ( jól összeérik ez idő alatt )
Az almaszeletet citrom lével bekenjük ( ne barnuljon be gyorsan )
Díszítjük gyümölccsel, tejszínnel.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!