Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Tészta ételek recept » Hájas tészta, kiflinek, levélnek batyunak

felvitel dátuma: 2013-08-11 18:14:57       mai nézettség: 1       nézettség: 4677
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:

40 dkg  darált háj

70 dkg liszt
1 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor

1/2 evőkanál só 2 kanál ecet / 20% /kb.
2,5 dl langyos szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
szilvalekvár,baracklekvár

Előkészületi idő: 80 perc

Sütési idő: 15 perc

Elkészítés:

Ma nem volt annyira meleg így reggel neki álltam a hájas tészta készítésének.

A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízból kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük.
A többi hozzávalóból rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk, míg hólyagos nem lesz.
Kinyújtjuk, majd középre rakjuk kinyújtva a lisztes hájat fentről lefelé alulról felfelé és két oldalról ráhajtogatjuk a tésztát.
Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig. 
Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük.
A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra. 
Téglalap alakúra kinyújtjuk a  tésztát 10 x 10 cm-es négyze­tekre vágjuk.
A tésztára teáskanálnyi szilva­lekvárt helyezünk, de lehet más keményebb fajta lekvár is  és a tészta másik oldalát ráhajtjuk.
Alakíthatunk belőle batyut, kifli formát is.
Tepsire helyezzük és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük.
Mikor kihűltek meghintjük porcukorral.
A leveles szerkezet azáltal alakul ki, hogy a vékonyra nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír a sütés alatt megolvad, és megakadályozza a tésztarétegek összetapa­dását.
Eközben a tészta és a zsír víztartalma gőzzé alakul, és szétfeszítve fellazítja a tész­tarétegeket.

Megjegyzés :

Különleges, egyedi jellemzői: a házi disznó­vágás során a zsírolvasztáshoz, töpörtyű­készítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő, úgynevezett fodorháj felhasználásával készülő leveles szerkezetű, szilvalekvárral  vagy más kemény fajtájú lekvárral töltött sütemény.
Napjainkban a mélyhűtők elterjedése miatt gyorsfagyasztott hájból bár­mikor süthető.

A hájas tészta készítése hideget igényel, kü­lönben a nagy zsírtartalom felolvad a tésztá­ban, és így a tészta feldolgozhatatlanná, nyújt­hatatlanná válik.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.