40 dkg darált háj
70 dkg liszt
1 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor
1/2 evőkanál só 2 kanál ecet / 20% /kb.
2,5 dl langyos szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
szilvalekvár,baracklekvár
Ma nem volt annyira meleg így reggel neki álltam a hájas tészta készítésének.
A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízból kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük.
A többi hozzávalóból rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk, míg hólyagos nem lesz.
Kinyújtjuk, majd középre rakjuk kinyújtva a lisztes hájat fentről lefelé alulról felfelé és két oldalról ráhajtogatjuk a tésztát.
Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig.
Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük.
A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra.
Téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk.
A tésztára teáskanálnyi szilvalekvárt helyezünk, de lehet más keményebb fajta lekvár is és a tészta másik oldalát ráhajtjuk.
Alakíthatunk belőle batyut, kifli formát is.
Tepsire helyezzük és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük.
Mikor kihűltek meghintjük porcukorral.
A leveles szerkezet azáltal alakul ki, hogy a vékonyra nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír a sütés alatt megolvad, és megakadályozza a tésztarétegek összetapadását.
Eközben a tészta és a zsír víztartalma gőzzé alakul, és szétfeszítve fellazítja a tésztarétegeket.
Megjegyzés :
Különleges, egyedi jellemzői: a házi disznóvágás során a zsírolvasztáshoz, töpörtyűkészítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő, úgynevezett fodorháj felhasználásával készülő leveles szerkezetű, szilvalekvárral vagy más kemény fajtájú lekvárral töltött sütemény.
Napjainkban a mélyhűtők elterjedése miatt gyorsfagyasztott hájból bármikor süthető.
A hájas tészta készítése hideget igényel, különben a nagy zsírtartalom felolvad a tésztában, és így a tészta feldolgozhatatlanná, nyújthatatlanná válik.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!