Ezt ki fogom próbálni! Köszi!
1 kg finom liszt ( lehet kapni kenyérnek való sütőlisztet)
1 ek. cukor
4 dkg élesztő
4 kávésk. só
víz
Az élesztőhöz kb. 2,5 dl, a sóhoz is kb 2 dl kell, s ha pótolni akarod, langyos vizet adagolj. Összesen 5-6 dl vizet is képes felvenni. Ez a liszt gyártójától és minőségétől is függ. A BL-55 jelzésen belül is nagy a minőségi különbség.
Kovász: kicsi edénybe vizet melegítek langyosra, 1 ek. cukor hozzá, majd az élesztő belemorzsolva 10-15 percig pihenni hagyom. Az edényt fedővel letakarom.
1 kg lisztet műanyag tálba teszem, közepében krátert formálok, abba öntöm a kovászt és egy másik edényben feloldódott sót. Kézzel (géppel) összekeverem, s addig dagasztom, amíg elválik a kezemtől és az edény falától. Annyi vizet adok hozzá, ha még kell, amennyit felvesz.
Letakarva pihentetem 45-50 percig. Ha jól dolgoztam, duplájára nő. Még egyszer átgyúrom, s cipót formázok belőle.
A sütőt előmelegítem 180 fokon.
A hideg tepsibe sütőpapírt teszek, arra rakom a tésztát, s éles késsel bevágom a tetejét. Hideg vízzel, ecsettel körbekenem.
55-60 percig sütöm 180 fokon. Kivétel után letakarom konyharuhával. Én megnyitottam a sütő elejét, kb 10 cm-re, s úgy hagytam kihűlni.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!