A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 dkg éleszto
2 dl langyos víz
1 tojás
1 kk kristálycukor
1 tk só
0,5 dl tej
15 dkg trappista sajt
Lekenéshez:
0,5 dl étolaj
1 tojás
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztot és felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, beleszórjuk a sót, hozzáteszunk 5 dkg szobahomérsékletu vajat, a megkelt élesztot, a tojást és a langyos vizet. Jól osszegyúrjuk és hólyagosra kidolgozzuk a tésztát. Egy tálat kikenunk olajjal, beletesszuk a tésztát és letakarva a hutoben pihentetjuk 1 órát.
A sajtot lereszeljuk. A tésztát kivesszuk a hutobol és lisztezett táblán 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, rákenjuk a 15 dkg vajat, rászórjuk a sajtot, és a tésztát meghajtogatjuk. Képzeletben 3 részre osztjuk, eloszor balról, majd jobbról hajtjuk kozépre, aztán alulról fel és fontrol rá. Így 9 réteget kapunk. A hutobe tesszuk ismét 1 órára, lefolpackozva. A nyújtást-hajtogatást megismételjuk még egyszer, de már csak fél órát pihentetjuk.
A sutot 200 fokra elomelegítjuk.
A pihenés után a tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagságúra. Egyenlo szárú háromszogeket vágunk, a szárak legalább 18 cm hosszúak, az alap pedig 12 cm legyen. A háromszogeket lekenjuk olajjal, lazán feltekerjuk, és félhold alakúra hajlítjuk.
Sutopapírral kibélelt tepsire rakjuk a kifliket, és 1 órát meleg helyen kelesztjuk. Sutés elott felvert tojással megkenjuk. Elomelegített sutoben 200 fokon 15-20 percig sutjuk.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!