Az epret többször váltott vízben jól megmossuk, lecsepegtetjük. Csumájától megszabadítva tálba tesszük vagy egyből az üvegbe. Rúdmixerrel pürésítjük.
A vízből elveszünk 1 dl-ert, amiben feloldjuk a szörptartósítót. Ehhez szükség lesz egy Mesterszakács Nyeles Főzőedényre, amiben addig kell melegíteni a vizet csak, amíg a tartósító teljesen feloldódik. tehát forralni nem szabad!
Ezt a langyos tartósítós vizet a hideg vízhez adjuk, elkeverjük.
A vizet az eperpüréhez öntjük az üvegbe. Jól elkeverjük. Kistányérral fedjük az üveget és napon 4-5 napig érleljük, mint a kovászos uborkát.
Mikor elkészült leszűrjük a szörpöt és literenként 60 dkg cukor kerül bele, amit addig kevergetünk, amíg teljesen feloldódik.
Csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és helyére tesszük.
Ásványvízzel, szódával vagy csapvízzel hígítva fogyasztjuk.
Ezt a variációt most készítem először, ezért csak ilyen kis mennyiségben készült. Amennyiben be fog válni, akkor a málna és a ribizli, meggy is így fog idén készülni.
Eredeti receptötlet Sherpa Konyhájából, illetve én Mónikánál láttam meg először.
Köszönet az ötletért mindkettőtöknek.
2013. 06. 11-én került leszűrésre (5.napon) a szörp. Hajszál pontosan 2 liter lé lett belőle és csak 1 dl az a rész, ami kidobásra kerül, ez az apró magocskák. 1,2 kg cukor került bele, amit most addig kevergetek, amíg elolvad teljesen.
Csírátlanított üvegeket előkészítem.
Elkészült a szörp, üvegekbe töltöttem és mennek a polcra.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!