Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg zsír (vagy szoba-hőmérsékletű vaj)
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
2 tojás
2 evőkanál tejföl
1 -2 kanál tej
1 citrom leve és héja
A krémhez:
4 evőkanál 8 dkg finomliszt
4 dl tej
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve
Máz
2 tojás fehérje gőz felett habbá verve
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a porcukorral és sütőporral, elmorzsoljuk benne a zsírt/vajat, hozzáadjuk a tojást, majd a tejfölt,tejet, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). Ráreszeljük a citrom héját és belenyomjuk a levét .Jól átgyúrjuk.
Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 29x32 cm-es lapokra. Egy tepsi hátuljára sütőpapírt rakunk és a lapokat ezen tepsi hátulján egyenként megsütjük egyesével 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 6 perc alatt (a tészta világos maradjon - amikor a szélei picikét kezdenek pirulni, vegyük ki a sütőből még akkor is, ha még puhának érezzük a tésztát).
A krémhez a lisztet először kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon sűrűre főzzük kevergetve, majd teljesen kihűtjük.
Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral ,citromlével,és vaníliás cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, akkor összekeverjük a vajas krémmel.
Az egyik tésztalapot letesszük egy tálcára, rákenjük a krém felét, erre jön a második tésztalap, majd a krém másik fele, melyre ráhelyezzük a harmadik lapot.
Picit betesszük a hűtőbe letakarva, amíg elkészűl a hab hagyjuk jó fél óráig állni .Ha elkészült a gőz felett felvert hab rátesszük a sütire és mehet vissza a hűtőbe puhulni .Másnap szeletelve tálaljuk.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!