nagyon finom és kiados
A tésztához:
20 dkg zsír
1,5 dl tejföl
1 tojás
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
50 dkg liszt
1 cs vaníliás cukor
A töltelékhez:
20 dkg gesztenye
10 dkg dió
10 dkg porcukor
0,2 dl tej
citromhéj
rum
baracklekvár
A hempergetéshez:
15 dkg porcukor vaníliás cukorral elegyítve
Az adott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (Először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele.) Cipóvá formáljuk, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. (Még szerencsésebb, ha előző este begyúrjuk.)
Elkészítjük a tölteléket.
Én most 3 félét csináltam, így a hozzávalók arányait értelemszerűen növeltem a tésztában.
Dupla adagot gyúrtam be.
A diót durvára őröljük porcukorral, rummal, citromhéjjal, 1 evőkanál lekvárral ízesítve elkeverjük, hozzáöntünk egy pici tejet és kicsit hagyjuk állni.
A gesztenyével ugyanígy járunk el, de lehet masszából is készíteni csak akkor nem rakunk bele lekvárt.
A harmadik a lekváros amibe lehet egy kis citromlét csepegtetni.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
Tésztánkat előzőleg kivesszük, hogy szobahőn kissé megpuhuljon, majd lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. 6 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szúrunk és ízlés szerinti mennyiséggel töltjük. Félbehajtjuk, vigyázva, hogy a töltelék ki ne jöjjön, majd ujjunkkal összenyomkodjuk a tészta széleit. Sütőpapíros tepsibe téve 10 perc alatt világosra sütjük. Ne barnuljon meg a tésztánk, mert kiszárad a sütemény!
Még forrón porcukorba hempergetjük és nyitott fémdobozba téve lehűtjük.
Én most dupla adagot készítettem ebből 250 db lett .
Ha van ideje sokáig eláll.
Ha csak meg nem eszik idő előtt a Karácsonyi Manók.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!