A tésztához:
250 g finomliszt
1 tk só
csipetnyi cukor
150 g vaj felkockázva
1 tojás
1 ek hideg tej
A töltelékhez:
maradék sült vagy főtt hús
sült vagy főtt zöldségek
Kétféleképpen készithetjuk el:
1. Ha kézzel készitjük, akkor a lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót és a cukrot. Tálba öntjük, közepébe mélyedést készitünk, ide tesszük a puha vajat, a tojást és a tejet. Az ujjhegyünkkel dolgozzuk össze, mig morzsálékos tésztát nem kapunk. Ezután a tenyerünkkel simára dolgozzuk.
2. Ha géppel készitjük, akkor a lisztet, a sót, a cukrot és a felkockázott vajat morzsásra keverjük a géppel. Majd hozzáadjuk a tojást és a tejet. Összeállitjuk a tésztát.
Fóliába csomagoljuk és a fél órára a hűtőbe tesszük. Légmentesen lezárt dobozban a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hónapig eláll. A lehűlt tésztát nyújtólapon 2 mm vastagra nyújtjuk. A legnagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggattam belőle, amelyeknek a közepébe 1-1 tk tölteléket tettem. Felhajtottam a tésztát és az ujjammal szorosan összenyomkodtam a szélét (villával is lenyomhatjuk). Sütőpapirral bélelt tepsire ültettem őket és ismét 30 percre hűvösre tettem. Ezalatt a sütőt előmelegitettem 180 fokra. A tésztát lekentem tojásmázzal, amihez 1 tojássárgáját elkevertem 1 ek tejjel. 18 percig sütöttem.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!