A húsos toltelékhez:
400 g darált hús
1 kisebb póréhagyma (voroshagyma volt már a húsmasszában, ezért ez kimaradt)
150-200 ml ketchup
só, oregánó, gyros fuszerkeverék, olaj
A tésztához:
300 g simaliszt
fél csomag éleszto
1 kk szárított oregánó
200 ml tej
100 ml olaj
1 kk só
1 kk cukor
Tetejére:
tojás
szezámmag
Eloszor elkészítjuk a húst. A felmelegített olajon a húst barnára sutjuk. Hozzáadjuk a póréhagymát, megsózzuk, megfuszerezzuk, ketchuppal aláontjuk és fedo alatt kb. 20 percig sussuk. Hagyjuk kihulni.
Egy tálban elkeverjuk a lisztet az élesztovel, a sóval, a cukorral és a fuszerrel. Hozzáontjuk a tejet, az olajat és fakanállal osszekeverjuk. Mikor a massza osszeállt, a tésztát egy deszkára rakjuk, és kézzel alaposan osszegyúrjuk. Lazán megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk és hagyjuk megkelni.
Kétféle módja van a tészta formázásának:
1. A tészta nagyobb részét téglalap alakúra nyújtjuk, és 8 egyforma négyzetre osztjuk. Sutopapírral bélelt tepsire rakjuk és mindegyikre egy halom húsmasszát helyezunk (a fozoleve nélkul). A tészta széleit felvert tojással megkenjuk. A maradék tésztát szélesebb téglalapokra nyújtjuk és szintén 8 téglalapra osztjuk, kicsit szélesebbre mint a tészta nagyobb részét. Mindegyik téglalapot tésztarácsozóval megformáljuk, és befedjuk vele a húst. A széleit jól lenyomkodjuk.
2. A tésztát téglalap vagy kor alakúra nyújtuk, amelyet téglalap alakúra osztunk. Mindegyik téglalap felére rakunk egy kanálnyi húst. A másik felét ráhajtjuk, a széleit jól osszenyomkodjuk. Ha kevés a tészta, akkor batyut formálunk belole, amelyet gondosan befedunk. Tetejét akár késsel is bevághatjuk, de el is maradhat.
A kész táskákat megkenjuk a maradék tojással és szezámmaggal megszórjuk. A tepsin hagyjuk még egy kicsit kelni és elomelegített sutoben 200 fokon kb. 10-15 percig aranybarnára sutjuk. (Én tovább hagytam sutni, kb. 25 percig.)
A receptet egy szlovák gasztroblogban találtam.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!