A tésztához:
50 dkg finom liszt
25 dkg vaj
18 dkg porcukor
2,5 dkg kakaó
1 tojás egész
1 tojás sárgája
1 kávés kanál fahéj
2 evőkanál tejföl
5 dkg darált dió
1 vaníliás cukor
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
A töltéshez, mázhoz:
valamilyen lekvár (ribizli, málna, szilva barack
400 g étcsokoládé
Lehet úgy is hogy 200 g csokoládé 3 evőkanál kakaó 3 evőkanál víz és 4 evőkanál cukor és ezt felfőzzük
A tésztához összegyúrom a hozzávalókat, mint amikor linzer tésztát készítek.
Nem szabad sokáig gyúrni, különben a kezünk melegétől megolvad a vaj gyorsan kell vele dolgozni. Műanyag fóliába csomagolva egy órát hagyom a hűtőben pihenni, utána könnyebb vele dolgozni, és sütés közben nem folyik ki belőle a vaj.
Még puhább a tészta ha fele házi zsírral fele vajjal készül.
Pihentetés után kinyújtom enyhén lisztezett felületen. Amikor fél centi vastagra nyújtottam köröket szúrok ki belőle, 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt világosra sütöm.
A hulladék, kiszúrás után maradt tésztát összegyúrom, 20 percet pihentetem, majd újra kinyújtom, és köröket szaggatok.
A lapokat a tepsiben hagyom kihűlni.
Ezután fogok egy korongot, megkenem sok lekvárral, majd ráragasztok egy másikat.
Mikor az összeset megtöltöttem, gőz felett megolvasztom a csokoládét.
Ha túl sűrű, óvatosan kevés olajat keverek bele, így könnyebb dolgozni vele.
Fogok egy ischlert, belemártom a csokoládéba a talpáig, óvatosan lerázom róla a felesleget és tálcán hagyom megdermedni.
Másnap, vagy inkább harmadnap érdemes fogyasztani, akkor már finoman megpuhul, és összeérnek az ízek.
Nagyon finom sütemény.
Ebből 60 db lesz ,ragasztva 30 db sütemény .
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!