40 dkg finom,és 10dkg rétes liszt
3 tojás sárgája
1 cs sütőpor
10dkg porcukor
1 kocka élesztő
Annyi tej, vagy tejföl amivel jól gyúrható tésztát kapunk,(tej kb 200ml.,tejföl kb két evőkanál)
15 dkg vaj/ráma maragarin
Vaníliás cukor ,2dl tej a locsoláshoz.
4-.5 evőkanál kristály cukor
3 evőkanál jó minőségű keserű kakaó por
A vaj kivételével tésztát gyúrunk.3 kiscipót készítünk belőle.letakarjuk pihenni.A vajat megolvasszuk,ezzel fogjuk majd a nyújtott lapokat megkenni.
A kis gombocokat egyforma ,köralakú vékony lappá nyújtjuk.Az első köröcskét ,megkenjük kétszer alaposan vajjal.,ha megdermed a vaj,ráborítjuk a következő lapot,.ezzel is így járunk el.A harmadik lapot,már nem kell felül kenni.Letakarjuk pihenni.Ezt a vajas kört,most megpróbáljuk négyszet formájúra nyújtani.Megkenjük ezt is vajjal.és behajtogatjuk mint a vajas tésztát.Pihentetés után újra négyzetre nyújtjuk.Ezt is picit megkenjük olvasztott vajjal.,és jöhet rá a cukrozott kakaópor.Ezt is lehet még kicsit locsolgatni vajjal,annal szaftosabb lesz.,felcsavarjuk és recés késsel kb 5 cm szeletek vágunk,sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.Sütés előtt kicsit még letakarjuk és majd 190 sütőben,kétszeri locsolgatás mellett pirosra sütjük.
Hát leírni bonyolultabb mint elkészíteni.nem ördöngős,ígérem.Aki azt kérdezné..miért bonyolítottam meg a receptet ennyire,,azoknak az a válaszom,,ez a recept a jól elrontott zserbó tészta feljavítására készült.ily módon .és ebből lett a csigusz :-)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!