Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Nyári receptek » Kakukkfű szirup

felvitel dátuma: 2013-08-22 15:44:39       mai nézettség: 1       nézettség: 4149
részletes recept
Hozzávalók 10 személyre:

kakukkfű

víz

cukor

Előkészületi idő: 60 perc


Főzési idő: 60 perc
Elkészítés:

Keresgéltem a neten, hogy a hideg téli napokra hogyan tudnék a kakukkfűből készíteni szörpöt. Papa tüdőbeteg és nagyon hurutos szokott lenni, főleg télvíz idején, na meg azért előfordulhat velünk is, hogy a légcsövünk megfázik, köhögünk ezerrel. Bár szerencsére ez már ritka. Inkább a papának fogok remélem ezzel segíteni.

Kétféle szörp receptet találtam, nem nagy különbséggel, de mindegyiket elkészítettem.

Mikor elkészült, inkább sziruphoz vagy mézhez hasonlítanám, az állagát, tehát semmi estre sem szörp. Ahogy hűlt ki még inkább megerősített ebben az állaga és előfordulhat, hogy megbánom majd, hogy nem széles szájú üvegekbe töltöttem inkább. Na, majd a télen kiderül. Lehet, hogy úgy kell kivadászni egy-egy kanálnyit az üvegből.

De nézzük, hogy hogyan is készültek a szirupok.

1-es számú – 1 adaghoz való:

10 dkg kakukkfű

2 dl forró víz

20 dkg cukor

A kakukkfüvet megmostam, a Saláta Szárítóban kipörgettem a felesleges vizet róla, és a Konyhai Ollóval egy Kristály vagy Elegancia Tálba aprítottam. Akinek ilyen nincs, porcelánt vagy jénait használjon inkább!

Ráöntöttem a felforralt vizet, és 20 percig hagytam ázni, közben sokszor megforgatva és megnyomkodva a növényt, hogy minél jobban kioldódjon a kakukkfű értékes anyaga.

Kimértem a cukrot, majd a 20 perc letelte után a kakukkfüvet kézzel jól kinyomkodtam, a fűszeres lét pedig egy Mesterszakács Nyeles Főzőedénybe átszűrtem.

Hozzáadtam a cukrot, és sűrű sziruppá főztem.

Jól kimosott, öblített kicsi üvegekbe töltöttem még forrón. Lezártam az üvegeket és mentek a dunsztoló kis hűtőtáskába.

Igaz, a neten talált recepteknél nem írtak dunsztolást, de azt sem, hogy milyen üvegbe töltsem. Biztos, ami biztos alapon, inkább szárazdunsztban hagyom kihűlni.

Ebből a változatból nálam dupla adag készült.

2-es számú változat – 1 adaghoz való:

25 gr kakukkfű

50 gr víz

100 gr cukor

40 perc áztatás

Az elkészítés ugyan az, mint az 1-es változatnál.

A 2-es változatból 6 adagot készítettem.

Adagolás:

Mikor köhögünk napi 3x1 teáskanál, de az utolsó adagot legkésőbb 17 órakor szabad bevenni, ugyanis ha este későn veszed, nem alszol, mivel neki áll oldani a lerakódást és köhögtet, de ez igaz minden köptetőre.

Amennyiben a gyerekek így nem szívesen veszik be, akkor 100%-os frissen facsart narancslébe is belekeverhető!

Tapasztalatom:

Feltétlenül sötét üvegbe kell tenni a szirupot, mert a képen látható fehér üvegekben, megcukrosodott nem maradt folyékony. Ha nincs sötét üveged, akkor viszont be kell csomagolni vagy le kell festeni, hogy ne kapjon fényt a szirupunk!

Mézzel is készíthető, még jobb a hatásfoka, de akkor a mézzel nem szabad forralni, hanem mikor a kakukkfüves lehűl 40-50 fokosra, akkor keverjük bele a mézet és úgy töltsük üvegekbe.
Most készítem én is az idei télre (2014) az adagot, és nem kell gyógyszer, főleg nem kell antibiotikum, amit sokan imádnak szedni, mert nem tudják, milyen károkat okoz a szervezetnek.

Szakács: Marcsi64


Film link: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.