Tésztához:
Fél kiló liszt
3 dl. langyos víz
1 kávéskanál cukor
2,5 dkg. élesztő
2 teáskanál só
fél dl. olaj
A kenéshez:
2 evőkanál zsír
nagy csokor zsenge kapor (lehet fagyasztott is)
1 teáskanál só
Ez egy tipikus egyedényes, egyszerűen elkészíthető kalács. Még gyúrótábla sem kell hozzá.
A cukorral, egy kis langyos vízzel az élesztőt felfuttatjuk. A tészta hozzávalóiból lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Közben a zsírt felolvasszuk, s a tűzről levéve beletesszük az apróra darabolt kaprot, sót. Hagyjuk anyira kihűlni, hogy ne legyen forró.
Ha a tészta megkelt, beletesszük a tepsibe, ott kezünkkkel elegyengetjük. Evőkanállal a tetejére kanalazunk pár kanál zsíros kaprot, a kanál hátoldalával elkenjük, majd ott a tepsiben félbehajtjuk a tésztát. Kezünkkel ismét elegyengetjük a tepsi nagyságára, megkenjük, félbehajtjuk. mindezt addig folytatjuk, míg van a kapros zsírunkból. Minél többször hajtogatjuk, annál több réteg lesz a kalácsunkban. Ezt követően éles késsel kockákra vagdaljuk ott a tepsiben a tésztát, s újrakelesztjük 20 percig. Ez alatt a sütőt előmelegítjük. 170 fokon kb. 40 percig sütjük.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!