A tojássárgákat kikeverem a cukorral, hozzáöntöm a tejet és a befőtt levét. Tűzre teszem és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzőm, amíg krémmé nem sűrűsödik.
Majd a köréket összeturmixolom és a krémhez adom.
Simára keverem, fűszerezem kardamonnal és 5 dkg aprított körte befőttet is a krémhez adok.
Ezek után a fagyasztóba teszem és időközönként (kb. 30 perc) villával vagy botmixerrel az egészet átkeverem néhány másodperc alatt. Látni fogjuk, hogy időről-időre sűrűbb lesz a keverék. Amikor már eléggé fagyos/kásás, akkor a sűrű krém tetejére rácsorgatom a sós karamella öntetet és beteszem a hűtőbe fagyni. Az opcionális sós karamella öntetet akár külön, csak a tálaláskor is hozzáadhatjuk.
Sós karamella öntet elkészítése:
Elkészítés ideje kb. 10 perc
Mennyiség kb. 1,7-2 dl
A cukrot és a vizet egy edénybe teszem és lassú tűzön összeolvasztom (kevergetni kell!). Van, aki cukorhőmérőt használ ehhez a folyamathoz, de én addig hagyom a tűzön, míg aranybarnás színt nem kap.
Majd a vajat hozzáadom és hagyom elolvadni folyamatos kevergetés mellett.
Ezután csak annyi dolgunk van, hogy a sót elegyítjük a keverékkel és a tejet folyamatosan beleöntjük. Vigyázni kell, mert erősen bugyogni/ habzani fog, így megéri kicsi adagokban folyamatos kevergetés mellett hozzáadni.
Végül ha túl sűrű lenne, akkor még egy kis tejet adok hozzá. Ha túl világos lenne a keverék, akkor én kihűtöttem, majd rövid (néhány perc alatt) felmelegítettem és ekkor a színe is sötétedett még.
Kedvünk és ízlésünk dönti el, hogy a jéghideg fagyihoz egy forró öntetet kínálunk, vagy a teljes fagyasztás előtt csorgatjuk rá a fagyira.
Ebben a nyári időben, fantasztikusan hűs csemege és igazi különlegesség.
Legyen szép napotok!