Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Torta receptek » Katicatorta

felvitel dátuma: 2011-03-07 16:43:47       mai nézettség: 1       nézettség: 2702
részletes recept
Hozzávalók 1 személyre:

2 tojás

10 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl tej

17,5 dkg liszt (ebből 2 ek kakaó volt)

1/2 cs sütőpor


Csokikrém:

  4 tojás

20 dkg cukor

   1 ek kakaópor

10 dkg étcsokoládé

25 dkg margarin


          4 dkg cukor a tojáshabhoz

A torta díszítéséhez:35 dkg piros színű marcipánmassza, 2 gyertya, csokoládédara.

Előkészületi idő: 0 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

2x sütöttem meg a piskótát, mert egy  26 cm-es formára volt szükség. Az eredeti recept 24-25 cm tortára vonatkozik.

 

1. A cukrot kimérjük, keverőtálba tesszük, ráöntjük a tejet és az olajat. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukros tejes tálba tesszük,

2. a fehérjéket másik keverőtálba, teszünk hozzá pár csepp citromlevet, csipet sót, ezekkel hamarabb keményszik a habunk. Jó, ha a tojás szobahőmérsékletű.

3. A kakaót átszitáljuk, rámérjük a lisztet, rátesszük a sütőport, összekeverjük.

 A tojáshabot felverjük, mikor már elég kemény hozzá adjuk a 4 dkg cukrot, ezzel jó kemény habbá verjük.

Az olajat, cukrot, tejet, tojássárgát szintén kicsit elkevertjük, majd hozzá adjuk a kakaós lisztet, ezzel jól kidolgozzuk, (mixerrel 2-3 perc), majd utána már csak a mixer villáival, vagy egy kézi habverővel bele forgatjuk a habot is. Nem kell annyira óvatosan, mint a piskótánál, de azért agyon ne gyötörjük.

Egy 26 cm-is tortaforma alját kibélelünk papírral, (nem kenem semmivel a forma oldalát, jobban rá tud tapadni a tészta, egyenletesebben sül. mikor beleteszem a masszát a formába még fel is húzogatom kicsit az oldalára, kicsit homorú alakot adva felszínének), majd 175 fokos sütőbe toljuk, kb 25-30 percet sütjük, de ez sütőfüggő. Tűpróbát végezzünk.

A krém elkészítése:

  1. A tojásokat a cukorral és a kakaóporral folyamatos kevergetés mellett, gőz fölött elkezdjük főzni.
  2. Mikor már kellően meleg az előre feldarabolt étcsokoládét is a masszához adjuk, és tovább főzzük.
  3. Akkor jó, ha már maga a krém is gőzölög és érezzük a csokoládé finom illatát. (Állagban nem fog változni, a hűlés során fog besűrűsödni. )
  4. Ekkor lehűtjük, és ha kihűlt a kihabosított margarint is hozzákeverjük.
  5. Jó minőségű étcsokoládét és margarint használjunk! A krém és a margarin hőmérséklete közel azonos legyen és a keverőtál, illetve a keverőszálak is szárazak legyenek, így elkerülhetjük a krém kiikrásodását. Ez a krém mehet a marcipán alá is.

Sütéskor mégis domború lett egy kicsit. Jelen esetben ennek még örültem is, mert az egyik domború lap pont szép lett a katica hátának, míg a másikat egyenesre tudtam vágni. Egymásra tettem a két lapot és a potrohot kialakítottam. A „hulladékból” lett a fej.

A fejhez összemorzsoljuk a tésztaforgácsot, és 1-2 kanál sárgabaracklekvárral összedolgozzuk. Nem szükséges mást hozzáadni, mert a tészta ízes.

Nem szerettem volna szétdarabolni a tortát, mert úgy gondoltam, hogy így szebb lesz, és szebben szeletelhető.

Először betöltöttem a tortát, egy keveset kívülre is kentem a csokikrémből. Azért is esett erre a krémre a választás, mert a tejes krémet nem szereti a marcipán.  

A „klasszikus” csokimázzal bevonjuk a katicatestét és a fejet. Vaj helyett 2-3 kocka jó minőségű csokoládéval tesszük selymessé, és langyosra hűtjük keveréssel.  Szórhatunk rá egy kis csokidarát.

Pár óra állás (vagy egy éjszaka) után szépen elsimítottam egy nedves késsel. Ekkor sokkal könnyebb elsimítani, mint mikor még lágy a krémünk.

Mielőtt marcipánnal bevonnánk a tortát jó, ha legalább egy éjszakát áll a hűtőben, kemény krémre könnyebb a fondandtot rátenni, rásimítani.  

A marcipánt megdolgozzuk, hogy jól formálható legyen. Mindig 2 nylon nyújtom ki, könnyen fordítható, állagát nem torzítjuk porcukorral, keményítővel, margarinnal. A kinyújtott, kerek marcipán bőven fedje a tortát. Középen egyenesen elvágjuk. Erre kiválóan alkalmas a pizzavágó, mert a marcipán nem gyűrődik, húzódik. Fólia vagy gumikesztyűt húzunk, és így tudjuk megfogni a marcipánt ujjlenyomat nélkül ráhelyezni a tortára. Rásimítjuk. Ekkor már a tortatálra kell helyezni a katicát és a fejet olvasztott csokoládéval rögzíteni.

 A legkisebb pogácsa-szaggatóval bejelöltem a pöttyök helyét. A marcipán karikákat nem távolítottam el, hogy ne roncsoljam a művet. Inkább egy kis „várárok” marad a pötty körül. Ha folyna a csokipötty, akkor segít megállítani. A csokoládé sűrűségét be kell állítani, és ne legyen meleg, csak még tudjon folyni. Hűvös helyen hagyjuk pihenni, rögződni.

Tálalás előtt helyezzük fel a csápot. Nálunk ez 2 gyertya volt aktuálisan.

Szakács: szeva50


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.