74 dkg liszt
4 dkg élesztő
bő 2 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg margarin
4 egész tojás
1 kávéskanál só
Töltelék: izlés szerint szabadon variálható
rudanként 1 evőkanál viz 1 evőkanál cukor a mázhoz
Margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt cukrot sót az egész tojásokat.
Könnyen gyújtható tésztát dagasztunk.
Tepsi méretétől függően kettő vagy három részre osztjuk a tésztát. Tepsi hosszúságura és fél cm vastagra nyújtjuk.Derejevágóval mindkét oldalát ferdén 1/3 -1/3 részig bevágjuk. Kozépre helyezzük a tölteleléket a bevágott részeket ráhajtjuk a töltelékre. Tepsibe helyezzük s kozepes lángon sütjük.Mikor majdnem teljesen készre sült 1 evőkanál vizet és 1 evőkanál cukorot felforralunk addig mig a kanálról a cukor cseppen és ezzel a cukormázzal megkenjük a tésztát. Pár percre visszatesszük a sütőbe s a cukor fehéredéséig sütőben hagyjuk. Teljes kihülés után szeljük.
Tölthetük almával, túróval , dióval , mákkal, pudingos meggyes töltelékkel még üresen töltelék nélkül is finom.
Pudingos meggyes töltelék: minden rúdhoz fél liter tejben 2 csomag vaniliáspudingot felfőzünk izlés szerint cukorral , majd a langyosra hült krémet a tészra közepére simitjuk megszórjuk meggyel s után ráhajtuk a tésztacsikokat.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!