Köszi! Nagyon guszta!
Hozzávalók
A tésztához:
Ez a mennyiség 4 tepsihez szükséges adag! Ha kevesebb is elég, akkor felezni kell a mennyiségeket.
1 kg liszt
2 tojás
csapott kávéskanál só
3 evőkanál olaj
8-10 dkg vaj/margarin/
5 dkg élesztő
6 evőkanál cukor
3-5 dl tej /amennyi szükséges/
A túróhoz:
½ kg túró
pici só
1 tojás
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál gríz
reszelt citromhéj
5-6 evőkanál cukor /akinek kevés, még tehet bele/
mazsola /aki nem szereti, elhagyható/
esetleg vaníliás cukor vagy néhány csepp aroma
A kakaós krémhez:
10 dkg vaj/margarin/
4-6 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
őrölt fahéj /elhagyható, de én minden kakaósba teszek/
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral és kb 1 dl tejjel felfuttatom. Egy tálba öntöm a lisztet, a közepébe egy mélyedést csinálok, abba beleütöm a tojásokat, hozzáadom az olajat, a sót, a vajat majd az előzőleg felfuttatott élesztőt. Összegyúrom és a többi /langyos/ tej hozzáadásával dagasztani kezdem. Alaposan meg kell dagasztani /20-30 perc/, akkor jó, ha már nem ragad se a kézre, se az edény falára. Ha túlzottan ragadna, adok még hozzá lisztet, ha túl keménynek tűnne, akkor tejjel lazítom. Ha kész a dagasztás, picit megemelem, szórok alá lisztet a tálba, majd visszahelyezem és enyhén a tetejét is megszórom liszttel, majd letakarom és meleg/langyos helyen legalább 1 órát kelni hagyom. Ha már szinte a kétszeresére nőtt, kiborítom a deszkára és négyfelé osztom. Egyenként ismét átgyúrom és kinyújtom a tésztát. A túróshoz kb 8x8 centis kockákra vágom és mindegyik közepére helyezek egy halmot a túróból, majd átlósan a sarkakat egymásra hajtom. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, úgy hogy ne túl közel legyenek egymáshoz, mert még nőni fognak. 2 tepsi kell hozzá.
A csigához a lapokat kinyújtom, meg kenem a fele töltelékkel és felcsavarom, mint a bejglit, majd 3-4 centisre felvágom és lapjára fektetve a tepsibe helyezem. 2 tepsi kell hozzá.
Ha ezzel elkészültem újabb kb 1 órát pihentetem, majd hideg sütőben kezdem sütni kb 180 fokon szép pirosra sütöm.
A kakaós csigát, mikor már szép rózsaszínű, cukrozott langyos tejjel meglocsolom /evőkanállal szoktam mindegyik közepére locsolni/és úgy sütöm készre. Ettől még puhább és finomabb lesz.
A túrót jól összetöröm és hozzáadom a belevalókat, majd jól elkeverem. Ha teszek bele mazsolát, azt előtte meleg vízben kicsit áztatom, hogy puhább legyen.
A cukrot a vajjal elkeverem, majd hozzászitálom a kakaót és a fahéjat, evvel is jól elkeverem és rákenem a kinyújtott tésztára!
egy másik módszer a kakaóshoz:
a kinyújtott tésztát olvasztott vajjal jól megkenem, majd szárazon szórom rá a kakaó és cukor keveréket, majd feltekerm és vágom!....így kevésbé fog kifolyni belőle a töltelék!
Ha elkészült porcukorral megszórom és tálalom.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!