hozzávalók (kb. 1 kg-os kenyér lesz belőle):
70 dkg búzaliszt (BL 80 kenyérliszt)
. 2 dl langyos víz
2 dl langyos tej
25 g élesztő
1 kávéskanál cukor
1 púpozott kávéskanál só
1 db főtt krumpli reszelve
A langyos tejben keverd el a cukrot, és az elmorzsolt élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, ebbe öntsd a felfutott élesztős tejet. Lazán keverd össze. keverd bele a langyos vízet és a lereszelt burgonyát .Öntsd ki a konyhapultra, dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Inkább nedvesebb tésztával indíts, majd liszt hozzáadásával dagasztás közben úgy állítsd be a tésztát, hogy enyhén nedves felületű, de egyáltalán nem ragadós legyen. Sem a pulthoz, sem a kezedhez nem ragadhat. A tésztát egy tálba helyezve fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen
Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre. Miközben a sütőt és benne a kenyérsütő lapot elkezded a fentebb leírtak szerint előmelegíteni, Nekünk a kenyér kemencében sűlt így már be volt gyújtva. Gyúrd néhány percig a tésztát, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Alaposan lisztezd be a tetejét, majd helyezd egy lisztezett konyharuhával kibélelt, íves tálba legalább negyed órára.
Ha a sütő és benne a kő a fentebb leírtak szerint előmelegedett 250 °C hőmérsékletre, borítsd a kenyeret a liszttel megszórt formába majd csúsztasd a sütőben levő forró kenyérsütő lapra. A sütőt hagyd 250 °C fokozaton 10 percig, majd a hőmérsékletet állítsd 200 °C-ra.A kemence hőmérsékletét csökkentve tovább sütjük 40 percig .
Amint a kenyér elkészült (összesen kb. 40-50 perc), vedd ki a lapáttal, és helyezd egy rácsra amíg kihűl, hogy alulról is szellőzhessen. Csak a teljesen kihűlt kenyeret vágd fel.
Kemencében a kenyér teteje megpirulhat azt egy kicsit lekaparjuk .
Jó étvágyat!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!