Csodás lett a kenyér,köszönjük a receptet,nincs annál finomabb,mint a saját készítésű kenyér.Lelkileg és testileg is táplálja az embert.
Hozzávalók:
310 ml víz
560 gramm liszt
2 teáskanál/csapott/ só
2 evőkanál cukor
2 teáskanál szárított élesztő
3 evőkanál olaj /én gyengébb minőségű olívaolajat /pomace/használok
2 evőkanál tejföl
néhány gerezd fokhagyma/elhagyható/
4x 3 dkg különböző mag, tetszés szerint
/én szotyolát, lenmagot, szezámmagot és tökmagot szoktam használni/
Elkészítés:
Az edény aljára először a vizet öntöm, majd a lisztet. A liszt egyik sarkába egy kis mélyedést csinálok, ebbe teszem az élesztőt és ennek a tetejére szórom a cukrot. Ezt követően teszem bele, egy kicsit messzebb a sót, hogy a só és az élesztő ne legyenek közel egymáshoz. Ezután még hozzáadom a tejfölt, majd lehetőleg az oldalak mellé becsorgatom az olajat. A programot elindítom, és a magokat serpenyőben /szárazon, tehát nem teszek hozzá semmit/ megpirítom. Jó, ha kisebb tűznél tesszük ezt és fröccsenés gátlót teszünk rá, mert a piruló magok könnyen megégnek és kipattognak a serpenyőből. Így nem könnyű kevergetni, ezért inkább rázogatom, addig, míg egy kicsit rózsaszínűek lesznek. Amikor a gépen megszólal a csipogás, akkor kell a többi hozzávalót beletenni, tehát a pirított magokat és a fokhagymát. Az utolsó fél órában a tetőt felnyitva néhány bemetszést csinálok a kenyéren /késsel, vagy inkább nagyobb ollóval/.
A gép sütési ideje hosszan tart /több mint 3 óra/, de megéri, mert nagyon finom, ízletes és mutatós kenyerünk lesz!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!