Hozzávalók:
4 db sertés köröm
1 db sertés csülök
1-másfél kg bőrős malac lapocka
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 közepes méretű krumpli
1 nagy fej hagyma
egy-két fej fokhagyma
só, bors, babérlevél
6-8 l víz
Elkészítése:
Én 8 literes kuktában főzöm.
A bőrös hozzávalókat alaposan megtisztítom. A szőröket leperzselem, majd jól megkapargatom, megmosom és a malachús kivételével a kuktába rakom. Ráöntöm a vizet /annyit, hogy később a malachús is beférjen/ és felforralom, majd a tetején lévő habot kanállal, vagy szűrővel leszedem. Hozzáadom a megpucolt zöldséget és krumplit /a krumpli azért kell bele, mert tisztítja a levet, én így tanultam/, a hagymát, 1 fej fokhagymát és a fűszereket. A kuktát lezárom, majd forrás után a lehető legkisebb hővel 3-4 órát főzöm, majd a gőz kiengedése után a malachúst is hozzáadom, visszazárom és még legalább 1 órát főzöm.
Amikor már kész és kicsit meghűlt a levet egy nagy teaszűrőn átszűröm, a húsokat egy tálra szedem, lebőrözöm, kicsontozom. Amíg a lé hűl egy kicsit, addig az előkészített tányérokba szortírozom a húsokat.
/Nálunk csak hús kerül a tányérba, mert a család a bőrös részeket nem eszi meg./
A kissé meghűlt léről a zsírt eltávolítom, majd a tányérokba szedem a levet, ügyelve arra, hogy a húsokat befedje. A leszedett zsírból, néhány evőkanálnyit felforrósítok egy serpenyőben, 1 fej apróra vágott fokhagymát megfuttatok benne, majd ha már nem, túlforró, akkor 1 kávéskanál pirospaprikát adok hozzá. Ezt a fokhagymadarabos zsírt a kocsonyákra csepegtetem. A fokhagyma leül az aljára, így biztosítva az intenzív fokhagymás ízt a paprikás zsír pedig a kocsonya tetején marad. Hűvös helyre /kamrába, hűtőbe/ teszem, ahol néhány óra alatt keményre dermed, azaz, megalszik.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!