A karajba hosszú pengéjű késsel középen vágást ejtünk. (akkorát, hogy gond nélkül bele tudjuk tölteni a kolbászt) ha kicsit lefagyasztott kolbászt használunk, könnyebb beledugni, nem kell gyömöszölni. Ha száraz füstölt kolbászt használunk, azzal ugyanúgy tudunk bánni. ha puha a kolbász, nagyon nehéz beleerőltetni a húsba.
Ha disznóvágáskor sikerült megtölteni a kolbásztöltő csövén, úgy jársz a legjobban. A megtöltött karajt durva szemű sóval, frissen őrölt borssal minden oldalán megszórod, majd mustárral mindenhol megkened, ezzel a sót, és a borsot is eloszlatod rajta. Szórhatsz rá kevés chilipelyhet is. Kevés olajon, tepsiben, vagy sütőtálban fólia alatt 50-60 perc alatt sül meg 180 fokon. A sütés végén rövid ideig fólia nélkül is sütjük, de vigyázzunk ne száradjon ki túlzottan.
Szeletelés előtt tanácsos jól kihűteni, de nem fagyasztani!