Hozzávalok tésztához:
- 1 dl langyos víz...
- 3 dl langyos tej
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 60 dkg sima liszt átszitálva (nem muszáj szitálni, de így levegősebb lesz a liszt, ezáltal még lazább lesz a tészta)
- 1 teáskanál só
Töltelék:
- 1 kg darált hús(sertés)
- 1 fej vöröshagyma,3-4 gerezd fokhagyma
- fehér bors,vegeta,ízlés szerint fűszerek.
- olaj a sütéshez
- készre pároljuk a darált húst
A rétegek közé:
- 10 dkg vaj
- 5 evőkanál olaj
1. A tésztát dagaszthatjuk kézzel vagy a kenyérsütőgépben is.
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk és bedagasztjuk.
2.A húst készre pároljuk a többi hozzávaloval.
3. Nem kell pihentetni a tésztát, dagasztás után három egyenlő részre osztjuk.
Kinyújtjuk vékony téglalapra az egyiket, lekenjük az olvasztott vaj és olaj keverékének a felével.
Kinyújtjuk a másik tésztát is ugyanakkorára, ráhelyezzük az elsőre (amely már le van kenve a vajas-olajjal).
A másodiknak a tetején egyenletesen elkenjük a kihűlt darált húst.
Kinyújtjuk a harmadik tésztát is, ráhelyezzük az előzőekre és ezt is lekenjük az olvasztott vaj és olaj keverékének a másik felével.
A tészta egyik oldalát behajtjuk középre, a másik oldalt is behajtjuk középre.
Majd felülről behajtjuk is behajtjuk középre, és az alsó felét is ráhajtjuk középre.
Az egészet megfordítjuk úgy, hogy a felső hajtogatott rész kerüljön alulra, felülre pedig a sima részt.4. Ráhelyezzük sütőpapíros tepsire és 30 percig kelesztjük.
5. Pizzavágóval bevágjuk háromszögekre (8 vagy 10 szeletre) azért, hogy sütés után könnyebb legyen felszeletelni.
Lekenjük a felvert tojással a tetejét, majd megszórjuk a magvakkal.
6. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 percig sütjük.
Az első 15 perc után érdemes ránézni és ha nagyon pirul, akkor lentebb vesszük a fokot a sütőn.
7. Ha megsült, 5 percig a tepsiben hagyjuk, ráterítünk egy tiszta konyharuhát, hogy jól átpuhuljon a tészta, -ivó joghurttal tökéletes.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!