Mivel megérkezett az ősz, elképzelhető, hogy ez az utolsó kovászos üvegem, ami elkészült. Ennek is két nappal több kellett, mint más esetben, a hűvösebb idő miatt.
Újabb kísérlet volt, mert ebben az összeállításban, még nem készítettem. Uborka, sárgarépa, lila hagyma, fokhagyma, csili, és karfiol került az üvegbe. A karfiol, és a sárgarépa forrázva (blansírozva) lett. A megszokott módon, friss kaporral, szárított kaporszárral, és krumpliszeletekkel kovászoltam. Az öt literes üvegbe két evőkanál só került, és a blansírozáshoz használt meleg, (már nem forró) vízzel öntöttem fel.
Az uborkák végét levágtam, a levágozz végeket megnyaltam, hogy ne kerüljön bele keserű, majd a megszokott módon, mindkét végén hosszában bevágtam. A karfiolt rózsáira szedtem, A sárgarépát megtisztítottam, nagyobb darabokra vágtam, majd a karfiollal együtt forró vízbe mártottam, (blansíroztam) A hagymát, a fokhagymát, vékonyra szeleteltem, majd az üvegbe raktam rétegelve. Alulra, középre, és felülre is vékony szeletekre vágott krumplit tettem. Ez indította be a tejsavas erjedést, ami a kedvezőtlen időjárás miatt kicsivel tovább tartott mint máskor.
Az eredmény, kitűnő lett!