A felesleges hájtól, zsiradéktól megtisztított húst feldarabolom. A farhátat 2-3 darabba vágom, a zúzát centis kockákra, a nyakat 2-3 centis darabokra vágom.
A megmosott húst 2 liter hideg vízben felteszem főni, ha felforrt, a habját leszedem, sózom, beleszóróm a szemes borsot, hozzáadom a vöröshagymát egyben, fokhagymát, a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a kelkáposzta darabot, zeller zöldet és a felezett paprikát, paradicsomot. 2 órán át gyöngyöző forrással főzöm.
Ha kész, leszűröm, a lébe szórom a lestyánt és a felaprított petrezselyem zöldet.
A levest cérna metélttel tálalom, a zöldségeket és a főtt húst külön kínálom.
Ezt és a kacsa hús levest eleve jobban zöldségelem, mert a fele húst és zöldséget félre teszem ludas kásának.