Márton nap alkalmából hoztam ezt a finom pogácsát , mert ugye a nagy libasütések után ott marad az a nagyon finom libazsír és tepertő , amit ehhez a recepthez bátran elhasználhatunk . A pogácsa önmagában is nagyon finom , de méltó kísérője lehet a változatos leveseknek.
A tejet meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam 10 percig pihenni. A libazsírt elmorzsoltam a liszttel, majd belekevertem a sót. Közepébe egy mélyadést készítettem, ide tettem a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt. Illetve a darált libatepertőt. A tésztát összegyúrtam. és a gyors kelesztőbe tettem ez kb 20 perc alatt megkel .A tésztánk ekkor még kissé lágyabb , de nem kell megijednünk , miután 30 percre hűtőbe tesszük pihenni kellően összeáll és könnyű lesz vele dolgozni a továbbiakban .Miután a hűtőben pihentettem egy fél órát .Szépen kinyújtottam ,majd hajtogattam
A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtottam, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. Hagytam pihenni 20 percet .Majd újra nyújtottam .ezt 3x megismételtem .Közben pihenni hagyni lehet a hűtőben egy tálcára tenni,mert a libazsír hamar olvad. Mikor kész volt ujjnyi vastagra nyújtottam, majd a legkisebb pogácsa szaggatómmal ,amit közben lisztbe mártottam kiszaggattam, de elöttebevagdostam a tetejét éles késsel és tojással lekentem .
Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket és hagytam megint 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 200 fokra.
Majd 20-25 perc alatt készre sütöttem .
Ebből az adagból nekem 3 tepsivel lett 6 sorban 7db így összesen 126 db pogácsa.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!