A megtisztított húst feldarabolom. A farhátat 2-3 darabba vágom, a zuzát centis kockákra, a nyakat 2-3 centis darabokra vágom.
A megmosott húst 2 liter hideg vízben felteszem főni, ha felforrt, a habját leszedem, sózom, beleszóróm a szemes borsot, kurkumát, hozzáadom az egyik vöröshagymát egyben, fokhagymát, a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a kelkáposzta darabot, zellerzöldet és a felezett paprikát, paradicsomot. 2 órán át gyöngyöző forrással főzöm.
Ha elkészült a leves, egy másik edénybe a zsíron megdinsztelem a másik kockára vágott vöröshagymát, majd megfuttatom rajta a rizst és felöntöm 5 bögre húslevessel. Felforralom, lefedem és meleg helyre teszem, hogy a rizs megdagadjon.
A levesben főtt zöldségeket egy vágódeszkán kockára vágom, a csontokról lefőtt húst, ha szükséges kisebbre vágom és ha a rizs megpuhult, hozzáadom a felaprított zöldségeket és a levesben főtt húst, sózom, borsozom, rászórom a felaprított petrezselyem zöldet és elkeverem.
Egyszerűbb a helyzet, ha maradék húslevesünk van, netán eleve több levest főzünk számítva belőle készítendő ludaskására.