Nagyon szép és ízletes, szeretem!
50 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 3 dl tej, 6 dkg zsír vagy margarin, 5 dkg cukor, csipet só, 2 dkg élesztő
A töltelékhez: 20 dkg mák, 1 citrom reszelt héja, ízlés szerint cukor
1 dl langyos tejjel, egy csipet cukorral, az élesztővel és 3 ek. liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben előzőleg elkevertük a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük bele a kovászt és a tojásos keveréket. Jól kidolgozzuk, majd beleöntjük a megolvasztott zsiradékot, és még egyszer átdolgozzuk. Langyos helyen megkelesztjük, majd lisztezett deszkán gyengéden átgyúrjuk és kinyújtjuk. Sok minden készülhet belőle ezután, nem csak a mákos kiflik. Ehhez a kiflihez húsz dkg mákot cukorral és citromhéjjal összekevertem, kevés vízzel felfőztem. Ha hülés után túl lágy a massza, akkor jöhet bele egy kevés zsemlemorzsa.
Ez a dagasztás a hivatalos verzió, de én előszeretettel bízom eme folyamatot a kenyérsütőmre, és már csak a deszkára kerüléstől veszem kezembe a dolgokat:-)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!