Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Medvehagymás-újhagymás, tepertős pogácsa.

felvitel dátuma: 2013-03-14 16:05:10       mai nézettség: 1       nézettség: 1201
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:

 

80 dkg liszt, 1 kisebb csokor medvehagyma, újhagyma zöld, vagy snidling, esetleg mindhárom. 1 púpos evőkanál , 1 cs.  élesztő, 1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, csipet , 1-1,5 dl.  fehérbor, 2 kis pohár tejföl, 2 tojás, 40 dkg darált tepertő, 4 ek. zsír, vagy fokhagymás fűszerolaj, (én minden nyáron napon szárított paradicsomot teszek el fokhagymás, rozmaringos olajban, vagy fokhagymás, bazsalikomos, oregánós olajban)  1 tojás sárgája a tetejére. Őrölt bors, ízlés szerint

Előkészületi idő: 90 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

 

Pont egy éve, a böllérnapra készülődve, a medvehagyma szezon, kellős közepén, elhatároztam, hogy olyan pogácsát készítek, amit addig még nem csináltam. A tepertő mellé, friss medvehagymát tettem. Mikor a medvehagyma szezonja elmúlt, újabb szezon jött. Az új anyag, az újhagyma (egyébként méltatlanul mellőzött) zöld szára lett. Az alap maradt. A tepertős pogi. Mindkettő kitűnő lett! a medvehagyma, kicsit fokhagymás jellege, és az újhagyma lágy, de mégis karakteres íze, tökéletes volt a tepertő sós, borsos ízének kontrasztjaként. Mind, gyorsan elfogyott. Hajtogatott pogácsaként készítettem, így a látvány sem volt utolsó.

 

Elkészítés:

Tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a zsírral, vagy elkeverem az olajjal. Hozzáadom a bort, a tejföllel elkevert tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt. Hozzáadom az apróra vágott medvehagymát, snidlinget, vagy újhagyma zöldjét. Lehet egyszherre több hagymafélével csinálni, nyilván azonos mennyiségű zöld felhasználásával. Kicsit megsózom. Jól átgyúrom, majd letakarva, 20 percet kelesztem.

A tepertőt sózom, borsozom, majd a kinyújtott tésztára kenem.  A tésztát összehajtom. Felülről, alulról, majd mindkét oldalról. Ismét kinyújtom, majd összehajtom. 20 percet hagyom állni. Ezt a műveletet, még kétszer megismétlem, tehát összesen egy óra kell a kelesztéshez, hajtogatáshoz.

Mikor megkelt, 1 cm vékonyra nyújtom, tetejét beirdalom, majd kis 4 cm-es pogácsaszaggatóval, likőrös pohárral kiszaggatom. A tetejét, csak a tepsiben kenem meg tojás sárgájával. Ha a szaggatás előtt tenném, akkor az újból összegyúrt pogácsatészta, már kevésbé lenne laza, mint ígyNem kell vastagon kenni, mert akkor nem nyílik ki a pogi az irdalás mellett.

Mindegyik megoldást kipróbáltam, így bátran ajánlom. Ha vége a medvehagyma szezonjának, van újhagyma, aminek a szárát, legtöbben kidobják. Én soha! A maradékot napon szárítom, és így télen is alapanyag, pogácsába, levesbe, bolognai raguba, és még sok minden másba.

Szokásom szerint erről is írtam blogot, amiben más medvehagymás pogácsa receptjét is megismerhetitek.

http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2013/03/ujhagymas-medvehagymas-tepertos-pogacsa.html

 

Szakács: Gasztropajti


Film link: http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2013/03/ujhagymas-medvehagymas-tepertos-pogacsa.html

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.