Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Savanyúság / lekvár / befőtt étel receptek » Meggy befőtt

felvitel dátuma: 2012-08-27 12:13:06       mai nézettség: 1       nézettség: 1703
részletes recept
Hozzávalók 1 személyre:
  • kb. 6 kg meggy (10 üveg lesz)
  • 3-3 ek. cukor üvegenként
  •  1-1 késhegynyi nátrium-benzonát
Előkészületi idő: 30 perc


Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:

A legeslegelső lépés a befőttes üvegek tisztítása. Előző este leáztatjuk mosószeres forró vízbe, és reggelig hagyjuk állni. Reggel elmossuk tiszta forró, mosószeres vízben, majd tiszta hideg vízzel kiöblítjük. Konyharuhára téve megszárítjuk. A befőttes üvegek tetejét is ugyanígy tisztítjuk.

A meggyet megtisztítjuk a szárától, amennyiben szárastól szedtük vagy vettük, megmossukátválogatjuk.
Az üvegek aljába 2-2 evőkanál kristálycukrot teszünk, majd erre jöhet az 1-1 késhegynyi nátrium-benzonát. Ezt egy kicsit összerázzuk. Erre tesszük a meggyet, az üveget néha megütögetjük, hogy a meggy a helyére csusszanjon, így több fér el benne :) Mikor az üvegek tele vannak, még 1-1 evőkanál cukrot teszünk a meggy tetejére. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a meggyet. Én celofánt is szoktam tenni az üvegre, a teteje alá. 2-2 celofán lapot teszek az üveg szájára, és így tekerem a tetőt. Ezután egy kicsit megrázogatom az üvegeket, hogy a cukor az üveg alján is feloldódjon, de leglábbis, ne ragadjon le.
Következik a dunsztolás. Egy nagy fazekat vagy lábast kibélelek újságpapírral. Ne sajnáljuk a papírt, jó vastagon béleljük ki. Nekem nagy újságom volt otthon, kétszer A3 méretű, ebből tettem alulra 4-4 lapot. Ebbe jöhetnek szépen egymás mellé rakva az üvegek. Majd felöntöm vízzel, de csak majdnem az üveg nyakáig, ne fedje be a víz! És végül jöhet még 2-3 réteg újságpapír az üvegek tetejére is. Felteszem a gázra a fazekat, és óvatosan elkezdem melegíteni a vizet. Először takarékon, hogy az üvegek lassan melegedjenek át, ne pattanjanak szét. Majd mikor már forr, onnantól kezdve 20-25 percig dunsztolom. Mikor a 20 perc letelik, akkor egy üveget kiveszek és megnézem, hogy a meggyszemek megrepedtek-e. Ha igen, akkor kész, elzárom a gázt, és hagyom úgy, ahogy van kihűlni. Másnap este (addigra teljesen kihűlt) kiszedem, letörölgetem, hagyom egy kicsit az asztalon pihenni, majd berakom a helyére, míg tél nem lesz. November környékén már ehető is.


Jó étvágyat!

 

Szakács: Zsuzsi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.