A tortalaphoz:
2 db tojás
5 dkg cukor
csipet só
1 zacskó vaniliás cukor
3 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
3 dkg darált mandula
1 tk. sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
A nutellahabhoz:
25 dkg mascarpone sajt
3 púpozott evőkanál nutella
2 dl tejszin /Hulala, vagy cukrászhab!/
6 lap /18 gr/ szintelen lapzselatin, vagy por.
A tetejére:
1 ü. magozott meggybefőtt
1 zacskó piros tortazselé
2 ek cukor
5 dkg mandula lapocska
2 dl habtejszin
Először az üvegből kiöntjük a meggyet egy szűrőbe és felhasználásig ott hagyjuk, hogy jól lecsepegjen.
A tortalaphoz valókat összekeverjük és egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 20-25percig sütjük.
Közben a mascarpónét szobahőmérsékletűre melegítjük /különben nem lehet simára kikeverni!/ , kihabosítjuk, majd hozzá keverjük a nutellát. A zselatint előírás szerint 1dl vízben feloldjuk és a krémbe keverjük. 10 percre hűtőbe tesszük, majd a kemény habbá vert tejszint beleforgatjuk. Ismét hűtjük.
A kihült piskóta alap aljáról óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt, az oldalán még rajta marad, majd vissza helyezzük a tortaformába.
A kihült nutellahabból 2 evőkanálnyit félre teszünk, majd a torta oldalát kenjük be vele.
A többi nutellahabot a tortára kenjük.Fél órára a hűtőbe tesszük.
A lecsöpögtetett meggyszemekkel három sort rakunk a torta szélétől kezdve. A közepére a nutellahabra cukor és csoki csillagokat és szines pöttyöket rakunk. A meggybefőtt levéből 1/4 l.-t kimérünk, elkeverjük 2 ek cukorral és a piros tortazselével, felfőzzük és állandó keverés mellett hűtjük. Ha már úgy látjuk, hogy kezd sűrűsödni evőkanállal a kirakott meggysorra kanalazzuk, és vigyázzunk, hogy mindenhova egyformán jusson.
A habtejszint felverjük, csillagcsövű zsákba töltjük és 3 sorban habcsillagokat rakunk a meggysor elé. A tortát ismét hűtőbe rakjuk.
A mandula lapocskákat egy serpenyőben szárazon megpirítjuk. A tortát kivesszük a tortakarimából, / a forma fém alja még a torta alatt van, mert a mandula lapcskák felvitelénél jó, ha ott tudjuk tartani a tenyerünkön./ a félretett mascarpónés krémmel átkenjük az oldalát a meggyszemek alatt. Ezután egy tálcára kiöntjük a megpirított mandulalapokat, majd bal tenyerünkön egyensúlyozott torta oldalára a jobbkezünkbe felmarkolt lapocskákat a torta oldalára nyomjuk. Ami nem ragad oda, az lehullik a tálcára, majd körbe forgatva a tortát szépen rálapogatjuk a mandulalapocskákat.
Ezután a kész tortát tálra helyezzük.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!