hozzávalók / 8 adag
1 dl tej
2 dkg friss élesztő
20 dkg porcukor
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 csipet só
1 db tojás
1 db tojássárgája
2 ek tejföl
1 kg meggy (vagy 2 üveg meggybefőtt)
10 dkg dió (durvára vágott)
1 kávéskanál fahéj (őrölt fahéj)
2 ek kekszmorzsa
elkészítés
Az élesztőt a meglangyosított tejben, 1 kávéskanál porcukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, az élesztős tejet és a tejfölt, majd jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen fél óráig kelesztjük.
A diót durvára vágjuk, a meggyet kimagozzuk. A megmaradt 10 dkg porcukrot összekeverjük a fahéjjal.
23x38 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, villával megszurkáljuk. Megszórjuk kekszmorzsával, a dió felével, a meggyel, a fahéjas porcukorral, és végül a maradék dióval.
A másik cipóból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, berácsozzuk vele a süteményt, majd 30 percig kelni hagyjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180°C), 30-35 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tetszés szerint szeleteljük.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!