Hú, de szép! Ügyes vagy!
1 kg liszt
2 evőkanál kakaópor
3 teáskanál szódabikarbóna
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg vaj
3 dl méz
3 egész tojás
Hozzávalók a ragasztáshoz, díszítéshez:
1 tojásfehérje
kb. 25 dkg porcukor
1 mokkáskanál citromlé
A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit azután le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál).
A mézbe beleteszünk fél kocka vajat és mikróba tesszük.
Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a vaj elolvad.
Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 3 db tojást és egy fakanállal összeállítjuk a tésztát.
Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket.
Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 dl).
Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőben.
Másnap a ház alkatrészeit először sütőpapíron megrajzoljuk, majd ollóval kivágjuk a ház falát, tetejét, kerítést.
A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk.
Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így kisebb az esély, hogy felpúposodik
sütéskor. Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni.
Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele.
Alaposan alálisztezve kinyújtjuk a tésztát és rárakjuk a kivágott papírokat, s késsel körülvágjuk a sablonokat. Tepsibe rakjuk úgy, hogy a sütőpapír legyen alul a tepsin, mert akkor nem ragad oda a tepsire a tészta.
Én 2 házikót csináltam, így nekem 2 tepsibe fértek bele a mézeskalács házikók alkatrészei. 150 C-fokon sütjük a házikó alkatrészeit kb. 15 percig.
Utána kivesszük a sütőből és megvárjuk, hogy kihűljön a tészta.
Amíg hűl a tészta, addig összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral.
Tehetünk bele citromlét is, mert akkor fényesebb lesz a díszítés.
Csak már amikor teljesen kihűlt, akkor ragasztjuk össze, majd pár óra múlva, amikor már teljesen összeragadtak a házikók, akkor kidíszítjük.
Tehetünk rá különféle dekorcukrot is, de ez nem fontos.
Mivel marad még mézeskalács tésztánk, ezért a maradék tésztából mézeskalács figurákat készítünk.
Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk a tésztát.
A kisebb figurákat 160-170 C-fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell és amikor szép aranybarna, akkor kész.
A díszítéshez a maradék tojásfehérje-habbal kidíszítjük a figurákat is.
Kidíszítés után várunk vele pár órát, hogy megdermedjen a tojásfehérje.
Így kicsit megkeményszik a figura.
Ha már megkeményedett a figura és a díszítés is rajta, akkor berakjuk műanyag tálba a figurákat, s pár szelet almát rakunk a műanyag dobozba, a tetejét rárakjuk, s ettől újra megpuhulnak a mézeskalács figurák, s itt is hagyjuk, amíg el nem fogynak, viszont az almát ahogy megpuhulnak a figurák, kivesszük a tálból, mert 3-4 nap után megpenészednek.
A házikókat pedig egy tálra rakjuk, s úgy az asztalra tesszük díszítésként.
Én január végéig szoktam díszíteni ezekkel a házikókkal a lakást.
Hú, de szép! Ügyes vagy!
Nagyon szép.
De jó!
Nagyon ötletes. Egyszer én is kipróbálom.
Én is készítek ilyet. Gyermekeim biztos imádni fogják.
Aranyos házikók. Ügyes a készítője.
De szép! Pont jön a karácsony, én is megpróbálom, remélem sikerülni fog.
Szép és ötletes. Ilyet én is fogok csinálni a gyerekeimnek. Remélem sikerülni fog.
Nagyon tetszik! Én is megpróbálom.
De csodás!!! Majd egyszer én is kipróbálom.
Húúú... De jó...
Nagyon tetszik. Lehet, hogy kipróbálom én is.
Aranyos házikók.
Nagyon csodás. Szerintem elég nehéz ezt megcsinálni.
Nagyon ötletes és szép.
Nagyon jól néz ki, de én biztos nem csinálnám meg, mert nekem szétesne.
Nagyon cuki!
Csodásak ezek a mézeskalács házikók. Sajnos ezt nem fogom elkészíteni, mert szerintem ez nagyon bonyolult.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!