Tésztához:
50 dkg liszt
16 dkg porcukor
6 dkg zsír
2 tojás
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
4 ek. olvasztott méz
4 dl tej
Krémhez:
4 dl tej + 1 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg vaj, 16 dkg porcukor
/most nem ezzel készítettem, jobban szeretjük grízes krémet/
Grízes krémhez:
6 dl tej, 5 ek. búzadara, 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, barack ízű lekvár
A tészta alapanyagait jól összedolgozom, 4 egyenlő cipóra osztom, majd lisztezett deszkán 4 (közepes tepsi háta méretű) lapot nyújtok egymás után. Én úgy csináltam amíg sült az egyik lap, addig nyújtottam a következőt, aztán rá a tepsi hátára, a tetejét megszúrkodtam kicsit villával. Előmelegített sütőben egyenként kisütöm a lapokat 180 fokon, kb. 8-10 perc elég egy lapnak, aranybarna legyen. A lapokat egyenként ahogy megsült kitettem egy újságpapírra hűlni. Óvatosan kell leszedni a tepsi hátáról, pl. egy éles késsel alányúlhatunk és csak simán lecsúsztatjuk róla.
A krémet lehet másnap is készíteni, de az nap is rögtön. Mi a grízes krémet szeretjük így azzal készítettem. A 6 dl tejből 5 ek. búzadarából grízt főzök, majd mikor kihűl (a már előzőleg 20 dkg maragarint 25 dkg porcukorral habosra vertem) belekeverem a vajas krémet.
Egy tálcára helyezem az alsó lapot, megkenem a grízes krémmel, ráhelyezem a következő lapot, majd megkenem barack lekvárral, ráhelyezem a következő lapot, majd megint grízes krém és a végén a felső lapot. Hagyom legalább egy napot állni a hűtőbe, hogy puhuljon a tészta. Aki nem szereti bele a lekvárt, az készítheti az összes lapot krémmel. Lehet a tetejére csokimázat is készíteni én porcukorral szórtam meg.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!