Nagyon szépre sikeredett! Xilittel vagy cukorral készítetted?
• 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó száraz élesztő
• 2 evőkanál Xilit vagy 2 evőkanál barna cukor
• 3 narancs leve és ebből 1 db narancs reszelt héja
• 4 evőkanál földimogyoró olaj
• egy csipetnyi só
• 100 ml tej
• 2 evőkanál darált mák
• 500 gr sima liszt
• 1 citrom reszelt héja
KENÉSHEZ
• 1 evőkanál cukor + víz kikeverve
1. A narancsokat alaposan megdörzsölöm (érzem a narancsolajat a felületén, mert csúszik, és érzem az illatát is).
Sajnos bió nincs, de a sok tartósítószer bizonyos részét ledörzsölöm, és a héját lereszelem a levét kinyomom.
2. A mák kivételével a gépbe teszem az 1 dl tejet a 2 dl narancslét, olajat és a többi száraz anyagot, a narancs és a citrom héját is.
Rugalmas tészta lesz. Bedagasztatom a tésztát és kelesztem 30 percet.
3. A megkelt tésztát kétfelé osztom, és az egyikbe beledagasztom (hajtogatva a legkönnyebb) a 2 ek. darált mákot.
4. Majd mindegyiket külön – külön kicsi átmérőjű körré nyújtom, egymásra teszem a két tésztát alulra a mákos rá a sima és egyszerre nyújtom ki 40x50 cm-s nagyságra.
A tésztát jobbról és balról is majdnem a tészta közepéig behajtom, majd fentről lefelé feltekerem.
A tészta hossza kb 30 cm-s legyen.
5. Majd egy állítható tepsibe teszem.
6. Meleg helyen duplájára kelesztem, lekenem a cukros sziruppal.
Előmelegített 230 C°-n 10 percig, 170-180 C°-n még 40 percig sütöm.
Rácson hagyom kihűlni.
Nagyon szépre sikeredett! Xilittel vagy cukorral készítetted?
Xilittel.
Egyszerűen gyönyörű!!:))
Nagyon szép. Biztosan kipróbálom.
nagyon szuper
földimogyoró olaj helyett mit lehet használni esetleg olivaolajat?
Nagyon orulok, hogy xilittet sutotted, mert mindenhol azt írják, hogy a kelt tésztákba nem jó a xilit. Látom hogy milyen gyonyoru lett a kalácsod, így már én is nyugodtan használom majd. Koszonom!!!!!!!!!!!!!!!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!