Elkészítés piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és az édesítővel felverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, ezzel is tovább verjük, majd a sütőporral átszitált lisztet fakanállal belekeverjük és 175 fokos sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Tűpróbát alkalmazzunk, ha nem ragad a masszából rá semmi, akkor kész, kivesszük a sütőből és hűtjük.
Krém elkészítése:
Először a mandulát áztassuk be a kevés vízzel hígított rumaromába.
A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját verjük fel, a pudingot keverjük össze kevés tejjel, majd keverjük egybe a tojássárgákkal.
A maradék tejet tegyük fel főni 8 dkg. édesítővel, a vaníliával, majd adjuk hozzá a pudingos keveréket, folyamatos keverés mellett főzzük össze.
A tojásfehérjét csipet sóval verjük habbá és a még forró krémmel keverjük össze, majd hűtsük.
A zselatinport fél dl. meleg vízben oldjuk fel, a tejszínhabot a megmaradt 4 dkg. édesítővel verjük kemény habbá, majd a 3/4-ed részét keverjük a krémhez, amibe időközben belekevertük a kandírozott gyümölcsöt és a mazsolát.
A maradék tejszínt félretesszük a díszítéshez.
Összeállítás:
A tortalapot 3 felé vágjuk, majd a krémből annyit kiveszünk, ami a teteje és oldala vékony bevonásához elég, a többi krémet kettéosztjuk és a lapok közé töltjük, majd a tetejét és oldalát is bevonjuk.
A díszítéshez, ledaráljuk a diót, majd az oldalát bevonjuk vele, a tetejét tejszínhabbal, idénygyümölccsel díszítjük.
Jó étvágyat hozzá!
saját változat